Nem lesz MotoGP-futam Sávolyon

A Magyar Fejlesztés Bank eláll a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft.-vel való szerződéstől, így a korábban átadott ajánlat is érvényét veszti.

Az Index megtudta: pénteken a bankban a gazdasági miniszter tájékoztatása mellett született meg a döntés, hivatalosan a jogi osztály által kifogásolt hiányosságokra alapozva.

Ez gyakorlatilag azt jelenti: vége a magyar állam és a Sedesa csoport közötti kapcsolatnak. Semmi akadálya persze annak, hogy a spanyol befektetőcsoport felépítse a tervezett motorpályát saját tőkéből vagy kereskedelmi banki hiteltől. Ugyanakkor az biztosra vehető, erre idén már nem kerül sor - írja az Index. Ebben az esetben pedig minden valószínűség szerint Sávolyon már nem lesz MotoGP futam. Az Önkormányzati Minisztérium államtitkára szerint ugyanis ha idén nem lesz futam, akkor jövőre sem; ha szeptemberig nem készül el a pálya, akkor már nem is érdemes belekezdeni az építkezésbe.

Az állam ugyanakkor már leszerződött öt évre a MotoGP futamok rendezésére: az évi ötmillió eurós jogdíjat viszont még nem fizették ki, az Index szerint a szerződés alapján nem is kell. Fizetni csak akkor kellett volna, ha lesz futam.

A botrány nemrég robbant ki az ügyben: három civil szervezet kezdte egyre hangosabban követelni, hogy az állam hozza nyilvánosságra a szerintük (és a Pénzügyminisztérium szakvéleménye szerint is) roppant előnytelen, 15,3 milliárd forint összegű kölcsönre és a mintegy húszmilliárd forint költségvetési támogatásra vonatkozó szerződés részleteit. Azt is követelték, hogy a helyzet teljes tisztázásáig halasszák el a szerződés megkötését. Az egyre hevesebb tiltakozás hatására ez megtörtént, eredetileg 10-én írták volna alá a dokumentumot. 

2008 júliusában mutatták be a pálya makettjét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.