Se forradalom, se diktatúra

Szeretnénk megbeszélni minimális közös dolgainkat, forradalom nélkül elkerülni a diktatúrát – foglalja össze a célokat Ferge Zsuzsa szociológus. Egészen biztos, hogy nem alakulunk párttá – teszi hozzá egy másik kezdeményező, Lovas Zoltán újságíró. A Deka (Demokratikus Kerekasztal) vasárnap tartja debütáló rendezvényét.

Lovas tavaly ősszel bejelentette, hogy Németországba költözik, de december közepén már újra itthon volt. „Érzelmileg egyetlen pillanatra sem hagytam el az országot, az interneten egyfolytában követtem az eseményeket. Úgy éreztem, van esély a változásra” – indokolja visszatérését. Aztán közzétett egy „tanulmányfüzért”, január közepén pedig megjelent a magát baloldali, szabadelvű szerveződésként meghatározó Deka felhívása, amely „Magyarország sorsáért való aggodalommal” párbeszédet javasol.

Négyen már biztosan körbeülik az asztalt: Horváth András, Lovas Zoltán, Ferge Zsuzsa és Iványi Gábor
Négyen már biztosan körbeülik az asztalt: Horváth András, Lovas Zoltán, Ferge Zsuzsa és Iványi Gábor
Kovács Attila / MTI

Ez már a többi kezdeményezővel közös szellemi termékünk – hangsúlyozza Lovas Zoltán. A felhívást rajta kívül a már említett Ferge Zsuzsa, a NAV-botrányt kirobbantó Horváth András, valamint Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője írta alá. A Deka próbálja megteremteni a kereteit annak, hogy felfordulás nélkül, tárgyalással kiutat találjunk a mostani helyzetből – mondja az újságíró, aki úgy tapasztalja, hogy a kezdeményezés széles körben kedvező fogadtatásra talált.

Bár a Deka nem bíróságon bejegyzett szervezet – és nem is kíván azzá válni –, sok településről máris jelezték, hogy helyi csoportokat alakítanak. A szerveződés pártokkal is felvette a kapcsolatot. Elmondása szerint Lovas személyesen konzultált a Fidesztől balra lévő, parlamenti képviselettel rendelkező pártok vezetőivel (MSZP, DK, Együtt, PM, Liberálisok – az LMP idő hiányában kimaradt). Nyílt elutasítás sehonnan nem érkezett, de azt, hogy a pártok milyen mértékben hajlandók az együttműködésre, egyelőre nem lehet tudni – mondja Lovas Zoltán, aki örömmel venné, ha velük párhuzamosan létrejönne a Koka, azaz a Konzervatív Kerekasztal is.

A pártokkal való együttműködésnél is fontosabbnak tartja Ferge Zsuzsa, hogy megtalálják a falvakban és városokban élő, a közpolitika iránt érdeklődő embereket. A felmérések arról tanúskodnak, hogy Magyarországnak gazdasági, lelki és mindenfajta más értelemben is rendkívül rosszak a mutatói: „meg kell állítani a zuhanást”. Ehhez Ferge Zsuzsa szerint az élet minden területén olyan „minimumprogramokat” kell kidolgozni, amelyekről a jobb- és baloldal képes konszenzusra jutni. Például ilyen pont lehet: ha nincs munka, akkor valamilyen alternatív megoldást kell találni, hogy az emberek ne haljanak éhen.

A Deka kezdeményezői remélik, hogy tavaszra kialakulhat az a tárgyalási fórum és szisztéma, amely lehetővé teszi „egy új történelmi kompromisszum” kidolgozását. Ennek állomásaként úgy tervezik, hogy március 15-én létrehozzák a NEF-et, a Nemzeti Egyeztető Fórumot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.