Se Fidesz, se Hunvald-örökség

Elindul az erzsébetvárosi önkormányzati választáson az a civil egyesület, amelyet a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium három évvel ezelőtti bezárása miatt tiltakozó szülők hoztak létre. A Liberálisokkal szövetkeznek a Fidesz és Hunvald György öröksége ellen.

A parlamenti választáson még a baloldali összefogást és a DK színeiben induló Oláh Lajost segítették, azóta viszont elváltak útjaik, néhány napja végül a Magyar Liberális Párttal állapodtak meg. Az Új Erzsébetvárosért Egyesület elnöke, Lugosi András a Janikovszky iskola bezárása ellen szervezkedő szülői közösség egyik vezetője, fia a tehetséggondozásról és az alternatív pedagógiai módszerek alkalmazásáról ismert intézmény diákja volt.

Azt mondja: már az iskolabezáráskor eldöntötték, hogy részt akarnak venni a helyi politikában, tenni az újrainduló fideszes polgármester, Vattamány Zsolt polgármester leváltásáért. Tárgyaltak az önkormányzati együttműködésről a szocialistákkal és valamivel tovább az Együtt–PM-mel is. Lugosi szerint azonban minden megváltozott, amikor június közepén Hunvald Györgyöt az MSZP kerületi elnökévé választották.

A szülők egy része már az iskola bezárásakor eldöntötte, hogy részt akar venni a helyi politikában
A szülők egy része már az iskola bezárásakor eldöntötte, hogy részt akar venni a helyi politikában
Kocsis Zoltán

Mint megírtuk, a volt polgármester két héttel később, miután hivatali visszaélés miatt a Kúria jogerősen elítélte, lemondott a posztról, addigra azonban, mivel csaknem 80 százalékos többség támogatta, világosak voltak a szocialista párton belüli erőviszonyok. Lugosi azt mondja: a baloldali összefogás jelöltjeinek névsorából látszik, hogy Hunvaldnak, akit az egyesület vállalhatatlannak tart, meghatározó szerepe volt az összeállításban, több egykori beosztottja indul.

Idetartozik, hogy a szülői egyesület rendkívül rossz néven vette, hogy a DK első körben Tóth Tibort jelölte polgármesternek. Az iskolaigazgató Tóth jelölését az Együtt–PM is elutasította arra hivatkozva, hogy jó kapcsolatot ápolt a korábbi szocialista kerületvezetéssel, és nem a jó oldalon állt a Janikovszky bezárásakor. Akkoriban elterjedt, hogy az önkormányzat az általa vezetett oktatási alapítványnak akarja átadni a kiürített iskolaépületet, ez azonban nem így lett. Az új aspiránst, Farkas Ferencet már az Együtt–PM is elfogadta, így ő a baloldal közös polgármesterjelöltje.

Farkas a Budapesti Szabadidősport Szövetség elnöke, Hunvald ideje alatt a kerületi önkormányzat sportosztályát vezette, volt az MTK ügyvezető elnöke is. E minőségében kezdeményezte 2010 tavaszán – Hunvald helyettesével, Devosa Gáborral közösen –, hogy a klubot vezető, de akkor már előzetes letartóztatásban tartott polgármester helyett a fideszes Deutsch Tamást kérjék fel az MTK élére. Az egyesületben azt gyanítják, hogy megválasztása esetén Farkas a ciklus közben lemondana.

Ez ügyben közzétett Facebook-bejegyzésük arra hivatkozik, hogy Hunvaldot két évre tiltották el a közügyektől, vagyis akkor már indulhatna a választáson. A bezárt iskola ügye, amelyet annak idején a baloldali ellenzék is felkarolt, biztosan kampánytéma lesz, éppúgy, mint a Városliget beépítése és a romkocsmák zaja. Lugosi emlékeztet: a Janikovszkyba az utolsó évben is több mint négyszáz diák járt, egy részük már szavazókorú, de vannak szüleik, nagyszüleik is.

Az Új Erzsébetvárosért Egyesület és a Liberálisok 6-6 körzetben állítanak közös jelöltet. A polgármesteri székért folyó versenyben az egyesület alapító tagját, Almási-Kecskés Gusztávot támogatják, aki nyolc éve a Fidesz jelöltje volt Hunvald Györggyel szemben, majd miután önálló KDNP-frakciót szervezett, a következő évben kizárták a Fideszből.

A vele szembeni eljárást a helyi Fidesz akkori alelnöke, a korábban az MSZP-frakciót is megjárt Garabits Károly kezdeményezte, aki most a baloldal támogatásával indul az egyik erzsébetvárosi körzetben, ezzel példázva, hogy az erzsébetvárosi helyi politikában sűrűn változik, hogy ki kivel van. Almási-Kecskés kérdésünkre azt mondta: a városrészben sok polgári-liberális szavazó van, akik jó szívvel aligha tudják támogatni a baloldali összefogást, miközben fontosnak tartják a szabadságjogok védelmét a kormányoldallal szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.