Schweitzer-ügy: a polgármesterek csatlakozhatnak Áderhez

Csatlakozott a Baranya megyei Siklós polgármestere Áder János felhívásához, amelyben a köztársasági elnök elítélte a Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi elleni inzultust; a polgármester egyúttal az ország valamennyi polgármesterét, képviselő-testületét felkérte a csatlakozásra.

Marenics János, a város független polgármestere az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, "Siklós város valamennyi polgárának képviseletében csatlakozom Magyarország köztársasági elnökének felhívásához, mivel mélységesen elítélem az elmúlt napokban Schweitzer József világhírű tudós, nyugalmazott országos főrabbi ellen irányuló atrocitást".

Közölte, "hiszem, hogy ha az ilyen és hasonló antiszemita inzultusok ellen minél több felelős vezető - települési szinten is - felemeli a hangját, akkor visszaszorítható lesz ez a gyűlöletkeltő, kirekesztő magatartás". Marenics János felkérte az ország valamennyi polgármesterét, képviselő-testületét, hogy csatlakozzon a köztársasági elnök felhívásához. A köztársasági elnök és a kormány is elítélte a Schweitzer József elleni támadást szerdán. A nyugalmazott országos főrabbit az utcán egy ismeretlen szidalmazta kedden, erről a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tájékoztatta az MTI-t.

Áder János köztársasági elnök az ország polgáraihoz írt nyílt levelében, amelyet szerdán ismertetett újságírók előtt a Sándor-palotában, úgy fogalmazott: "ez az inzultus bár Schweitzer professzor urat érte, mégis önbecsülésünkben támadott meg minket, magyarokat". "Az elkövető hiába magányos és ismeretlen, az ilyen és ehhez hasonló, nemzetünk bármely tagját, értékét támadó tettek szégyenével nekünk, mindannyiunknak kell szembenéznünk" - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, hogy nem elég tiltakozni, "nincs más választásunk: mások mocskát most nekünk kell eltakarítanunk".

A köztársasági elnök arra szólította fel Magyarország minden jóérzésű és tiszta szándékú polgárát: emeljenek közösen "áthatolhatatlan lelki és szellemi falat minden rasszista, kirekesztő, öncélú gyűlölködésre okot adó megnyilvánulás elé". A Mazsihisz a Facebook-oldalán közölte, hogy Áder János szerdán meglátogatta otthonában Schweitzer Józsefet, és egy, a látogatáskor készült fényképet is közzétettek.

A magyar kormány a leghatározottabban elítéli, hogy inzultálták Schweitzer József világhírű tudóst, nyugalmazott országos főrabbit, a magyar értelmiség egyik legmegbecsültebb tagját - közölte a Kormányszóvivői Iroda szerdán az MTI-vel. A Mazsihisz kedden "a Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám újabb megnyilvánulásának" nevezte, hogy egy ismeretlen odalépett az utcán a volt főrabbihoz, szidalmazta, és azt mondta neki: "utálok minden zsidót". A szövetség vezetése és a rabbitestület az egész magyar zsidóság nevében elítélte a történteket, szolidaritásra hívott fel mindenkit, s a döntéshozókat arra kérte, tegyenek meg mindent, hogy "az ilyen és ehhez hasonló antiszemita inzultusok ne ismétlődhessenek meg".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.