Schwartz Béla újra nyerhet

Nyugvópontra jutott a választási ütközet Ajkán. A Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltje, Keller Imre pénteken közölte, visszalép az újrainduló MSZP-s polgármester, Schwartz Béla javára.

Ezzel az MSZP esélyei megmaradtak. A közel harmincezres Veszprém megyei városban, ahol 12 éve nem tudják letaszítani a jelképes trónról Schwartz polgármestert, jó egy hónapja megy a huzakodás az MSZP és a DK között. Az üzengetésbe beszállt az agrárpolitikus Gőgös Zoltán, a Szocialista Párt elnökhelyettese is, aki hetek óta kemény hangú bejegyzéseket ír a Facebookra. „Keller Imre, remélem, volt időd a hétvégén gondolkodni, és visszalépsz Schwartz Béla javára" – ez volt az egyik üzenet.

A Magyar Alumínium Zrt. egyik épületének a bejárata. A DK országos vezetőségének az áldására várni kellett
A Magyar Alumínium Zrt. egyik épületének a bejárata. A DK országos vezetőségének az áldására várni kellett
Teknős Miklós / Népszabadság

A DK jó ideig azzal vádolta az MSZP-t, hogy semmi mást nem kér, minthogy álljanak el az útból, az MSZP azzal vágott vissza, hogy a DK – ígéreteivel ellentétben – keresztbe fekszik az ellenzéki összefogásnak. Schwartz Béla polgármester arról panaszkodott, hogy személyesen ismeri Gyurcsány Ferencet, az elmúlt hetekben többször próbálta keresni, mert szerette volna emlékeztetni arra a korábbi kijelentésére, hogy nem akadályozzák a baloldali jelölteket, de a pártelnök mostanában nem veszi fel a telefonját.

A helyi hírek szerint a Demokratikus Koalíció polgármester-jelöltje jó egy hete már benne lett volna a visszalépésben, ezt akkor Schwartz Béla eldöntött tényként kezelte, de a DK országos vezetőségének áldására is szükség volt. Ami aztán eléggé nehezen született meg. A hét elején ugyanis a DK részéről még azt nyilatkozták, Keller Imre nem lép vissza, mert nem kapott kielégítő ajánlatot az MSZP-től. Ha végül nem lépett volna vissza, a baloldali erők azt kockáztatták volna, hogy a Fidesz-KDNP színeiben induló várpalotai iskolaigazgató, Fenyvesi Zoltán bosszút állhasson azért, hogy két éve a Hit Gyülekezetének történt iskolaátadás nyomán kiszorult az egyik ajkai középiskola igazgatói székéből.

Egy hete Gréczy Zsolt, a DK szóvivője az MSZP méltányos és tisztessége ajánlatának hiányával indokolta a visszalépés elmaradását. Azt szerették volna, hogy megmaradjon a lehetőségük a helyi testületben a képviseletre. Schwartz Béla arról számolt be, hogy két önkormányzati gazdasági társaság felügyelőbizottsági elnöki tisztét is felajánlották Keller Imrének, akinek a polgármester meglátása szerint meg is felelt volna ez az alku. A párt országos központjával azonban nem tudott szembemenni. Ezért alakult ki a patthelyzet.

A baloldal a vereséget kockáztatta
A baloldal a vereséget kockáztatta
Teknős Miklós / Népszabadság

Keller Imre erről azt mondta: 'Nesze semmi, fogd meg jól' - majd korábban tett nyilatkozatát visszalépése után visszavonta. Értesüléseink szerint az MSZP-t csak a polgármesterjelölt személye zavarta, a körzetekben indulhatnak egymás ellen a két párt jelöltjei.

A szocialisták eddig úgy tartották meg a többséget a helyi képviselő-testületben, hogy a tíz főből 6 a baloldali többség mellett szavazott (bírták a Városi Polgárokért Egyesület támogatását is). A kényes, de biztonságos egyensúly a választás után is fönnmaradhat. Egy felmérésben Schwartz 70, a fideszes jelölt 30 százalékos ismertséggel rendelkezett. Arra a kérdésre, hogy megválasztanák-e polgármesternek, Schwartz Béla 52, Fenyvesi Zoltán 34 százalékos esélyt kapott. Nem tudni, hogy a volt SZDSZ-es ügyvéd, Pataricza György, aki a Jobbik színeiben indul a polgármesteri posztért, mennyiben tudja majd módosítani a választási eredményt. A helyi közélet ismerői szerint nagyjából annyira fogja hátráltatni a fideszes jelöltet, mint a DK hátráltatta volna Schwartzot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.