Schmuck: a jelöltek tegyenek vagyonnyilatkozatot

Mesterházy Attila MSZP-elnöknek írt levelet Scmuck Andor szocáldemokrata vezető, aki szerint Simon Gábor eltitkolt bankszámlája nem egy magánszemély cselekedete. Közölte: pártja minden jelöltje közjegyző előtt nyilatkozik a vagyonáról.

Simon Gábor ügye nem csupán személyes kérdés, nem egy feledékeny politikus magánügye, hanem Magyarország közpolitikai állapotának jellemzője - írta Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének címzett és az MTI-hez vasárnap eljuttatott nyílt levelében. Schmuck Andor szerint mára elveszett a politika hitelessége, csorbult a hatalomba és az ellenzék szereplőibe vetett közbizalom.

- Önök "a-párt-számára-nem-létező" kampánykérdéssé, egy magánszemély cselekedetévé egyszerűsítették az eltitkolt negyedmilliárd forint sorsát. Pedig az osztrák számlán tartott pénz eredete foglalkoztatja a választókat, megválaszolatlanul hagy számos kérdést, jelentősen rontva ezzel a kormányváltás esélyét" - fogalmazott levelében a politikus.

Schmuck Andor azt írta: Simon Gábor nem magánszemély, hanem ismert baloldali politikus, az MSZP parlamenti frakciójának tagja. Hozzátette: bármely politikai erő akkor válhat hitelessé, akkor szerezheti meg a hőn áhított választói szimpátiát, ha őszinte, ha semmit sem rejteget, ha nyílt sisakkal felvállalja hibáit. Ezért arra kérte Mesterházy Attilát, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy korábbi helyettese tisztázza magát a gyanú alól, jelenjen meg az Országgyűlés Mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságának hétfői ülésén, és érje el, hogy Simon Gábor teljes mértékben működjön együtt a bizottsággal.

"Biztos vagyok abban, hogy Ön is úgy gondolja: a képviselő nem kiválasztott, hanem megválasztott közéleti személy, felelősség terheli tetteiért, politikai közösségéért" - írta Schmuck Andor. A szociáldemokraták elnöke arra is javaslatot tett, hogy az országgyűlési képviselő-választáson indulni kívánó jelöltek - párttól, jelölő szervezettől függetlenül - soron kívül tegyenek vagyonnyilatkozatot, hozzák nyilvánosságra pénzügyi-gazdasági helyzetüket, hiszen így később senkire sem vetődhet a gyanú árnyéka.

A Szociáldemokraták vállalják, hogy országos listájuk bejelentésekor minden jelöltjük közjegyző előtt tett nyilatkozatban ad számot vagyoni helyzetéről - olvasható a nyílt levélben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.