Schmittnek kell az állami villa élete végéig

Schmitt Pál kérte, hogy az állam biztosítson számára ingatlant. Úgy vélekedett róla: ami jár, az jár.

– Schmitt Pál jelezte, hogy kéri azt az állami szolgálati lakást, amire élete végéig jogosult lesz – mondta a Blikknek egy neve elhallgatását kérő kormányzati illetékes. – A leendő villáról a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) már egyeztetett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel.

Schmitt Pál távozik, de ami jár, az jár
Ne felejtsük el Schmitt Pált!

Az újság megkereste az MNV Zrt.-t, s kérdéseket tett fel. A vagyonkezelő szűkszavú válaszában elismerte: a háttérben már egyeztettek. – A Köztársasági Elnöki Hivatal áprilisi megkeresését követően az MNV Zrt. megkezdte az ingatlan felkutatását – írták a válaszban. Vagyis: Schmitt Pál sem sokat rágódott azon, hogy kéri-e a törvény szerint neki járó ingatlant. Az államfő április 2-án mondott le, s már abban a hónapban elkezdték intézni a rezidencia ügyét.

Csakhogy a szolgálati lakásról folyamatosan titkolózott Schmitt Pál és a KEH is. De nem beszéltek róla. Szintén nem ejtett szót a tárgyalásokról Kiss Norbert, a leköszönt elnök hivatalvezetője sem. Pedig ő április 19-én úgy fogalmazott: időben tudatják, miként határoz Schmitt. Sőt május 2-án, Áder János államfővé választásakor maga Schmitt Pál is  lebegtette a döntést. A volt elnök az RTL Klubnak azt mondta: még nem tudja, kér-e ingatlant.

– A miniszterelnök úrral beszélek pontosan a járandóságomról. Tudom, hogy néhányan mondják, még a fizetésemről is, mindenről mondjak le. Nem tudok hirtelen mindenről lemondani. Ami jár az jár, ami nem jár, az nem jár – nyilatkozta akkor.

A Blikk találta meg az első árulkodó nyomot arról is, hogy már megszülethetett a döntés. Két hete egy kormányhatározat 150 millió forintot juttatott a KEH-nek „intézményi beruházási kiadásokra". Vagyis a pénz ingatlanvásárlást szolgálhat. Ugyanis hasonló összeget – 126 milliót, illetve 195 milliót – költöttek Schmitt két elődjének, a néhai Mádl Ferencnek és Sólyom Lászlónak otthonára is.

Schmitt Pál esetleges állami rezidenciára költöztetését sokan kritizálták. A politikus vagyonnyilatkozatában ugyanis három nagy értékű II. kerületi ingatlant is feltüntetett. Volt otthonát, egy 320 négyzetméteres villát jelenleg is bérbe adja, a házat külföldi diplomatacsalád lakja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.