Schmitt Pál vezeti a Fidesz EP-listáját

Orbán megígérte, a Fidesz betartotta: Schmitt Pál vezetheti a párt EP-választási listáját. A listavezető derűlátó a júniusi választást illetően, sőt, már polgári kormányt vizionál. Orbán sem mondható pesszimistának a 22 fős magyar EP-keretet illetően: "huszonkettő fölé sajnos nem tudunk menni" - mondta tréfálkozva a Fidesz elnöke.

A Fidesz a Ráday Kollégium Dísztermében nyilvánosságra hozta az európai parlamenti választási listáját - az azon szereplő neveket Orbán Viktor pártelnök olvasta fel a párt választmányának nyilvános ülésén. A pártelnök június 7-ét említette, mint az ep-választás napját. (A listát, melyről a Fidesz vezérkara már kedden döntött, a választmány szentesítette.)

"Az Istenadta nép kezében vagyunk" - így válaszolt Orbán Viktor munkatársunk azon kérdésére: hány fideszes ep-képviselőre számít a mostani tizenkettőhöz képest. A Fidesz elnöke tréfásan azt is hozzátette:"huszonkettő fölé sajnos nem tudunk menni".

Schmitt Pál - aki ismét listavezető lett - sem mondott konkrét számot. Emlékeztetett, hogy a 2004-es EP-választáson a Magyarország számára biztosított 24 fős keret ötven százalékát tudták megszerezni; most az ötven százalék a minimális elvárás, különösen, hogy már csak 22 képviselőt delegálhatunk Brüsszelbe.

- Ha úgy tetszik, három fordulós lesz a 2010-es magyar parlamenti választás: az európai parlamenti választás lesz az első forduló, noha jogilag ez képtelenség. A néppárti fideszes és kereszténydemokrata képviselők úgy fognak dolgozni, hogy hasznára legyenek a reményeink szerint 2010-ben megalakuló polgári kormánynak  - hangoztatta Schmitt Pál. "A futásunkat megfutottuk, a harcunkat megharcoltuk, a hitünket megtartottuk" - idézte a listavezető Pál apostolt, ezzel jellemezve az előző ciklusban elvégzett munkájukat. A kiesőktől pedig így búcsúzott: "nagyszerű volt, Etelka, nagyszerű volt Zsolt, és nagyszerű volt, Antonió" (Barsiné Pataky Etelka, Becsey Zsolt és Antonió de Blasio nem szerepl a mostani listán). A Fidesz a "Magyarország többre képes" szlogennel fog kampányolni - árulta el Schmitt Pál, gyorsan hozzátéve, hogy nem fogják ócsárolni ellenfeleiket.

Az természetes volt, hogy Schmitt Pál lesz a listavezető, hiszen a Fidesz tisztújító kongresszusán Orbán Viktor erre ígéretet tett neki (miután Schmitt visszalépett az alelnök-jelöltségtől, s így Pelczné Gáll Ildikót helyzetbe hozta), a kongresszus pedig erről előzetes döntést is hozott.

Ahogyan arról a Népszabadság már beszámolt, Orbán Viktor szívesen vette volna, ha a Fidesz-alelnök Pelczné és az EP-képviselő Gál Kinga - akinek a teljesítményét a pártban nagyra értékelik -, helyet cserélnének, de az EP-képviselő szeretett volna Brüsszelben maradni, így Pelczné sem került fel a listára. Áder János és Deutsch Tamás viszont hazai politikai pályafutását cseréli uniósra. A listán szerepel Bagó Zoltán is, akit az MDF azzal vádolt meg, hogy a 2006-os választási kampányban Kalocsán visszalépésre próbálta rábírni egy "titkos megbeszélésen" az MDF jelöltjét, akit meg is zsarolt. Az akcióról hangfelévétel készült, melyet az MDF nyilvánosságra hozott. A Fidesz akkor még elhatárolódott Bagó Zoltántól és Orbán Viktor elnézést kért a történtek miatt. A bíróság azonban a hangfelvétel alapján nemrégiben megállapította: nem történt zsarolás.

A lista

1. Schmitt Pál

2. Szájer József

3. Gál Kinga

4. Áder János

5. Surján László (KDNP)

6. Deutsch Tamás

7. Járóka Lívia

8. Schöpflin György

9. Gyürk András

10. Őry Csaba

11. Glattfelder Béla

12. Kósa Ádám

13. Hankiss Ágnes

14. Győri Enikő

15. Bagó Zoltán

16. Hölvényi György

17. Szemerkényi Réka

18. Ékes József

19. Frivaldszky Gáspár

20. Hammerstein Judit

21. Gulyás Gergely

22. Tóth Edina

Orbán Viktor indul, hogy bejelentse az európa parlamenti választásokon induló képviselők névsorát
Orbán Viktor indul, hogy bejelentse az európa parlamenti választásokon induló képviselők névsorát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.