Schmitt Pál rejtőzködik?

Mintha próbálna elrejtőzködni a nyilvánosság elől Schmitt Pál köztársasági elnök: az államfő korábban rendszeresen találkozott az emberekkel, a plágiumvád óta azonban látványosan kevesebb nyilvános programon vesz részt.

Az „emberek embere" 2011-ben még havi 5-9 alkalommal találkozott az utca emberével: sportrendezvényekre, koncertekre, tudományos konferenciákra látogatott, számolatlanul adta az interjúkat tucatnyi zártkörű protokollesemény mellett is. Január 10-e óta azonban a köztársasági elnök kerüli a nyilvánosságot – írja a Blikk.

Teljesíthetetlent azonban az oktatás egyetlen szintjén sem vár el. Mint elmondta: nem azt kéri, hogy olimpiai bajnokok legyenek, hiszen az rengeteg lemondással is jár
Eger, 2012. január 19. A Heves megyei látogatáson tartózkodó Schmitt Pál köztársasági elnök rendhagyó osztályfőnöki órát tart Egerben a Dobó István Gimnázium tornatermében.

Ekkor jelent meg, hogy az államfő kisdoktori dolgozatához 210 oldalból 180-at egy bolgár sporttörténész tanulmányából másolt ki. Ezt követően pedig kiderült: a maradék alig harminc oldal mintegy felét egy német kutató munkáiból ollózta össze.

Schmitt a plágiumvádat követően januárban már csak egy nyílt hazai programon vett részt, amely a rendszeres országjáró körútja volt Heves megyében, illetve egy interjút adott a Kossuth Rádiónak.

Februárban még ellátogatott a Debreceni Egyetemre, de ott már elszeparálták az újságírók elől, s a program is az utolsó pillanatokig változott. A Blikk megkérdezte a Köztársasági Elnöki Hivatalt, miért csökkent a nyilvános programok száma, illetve van-e ennek köze a plágiumvádhoz.

„Ezúton tájékoztatjuk önöket, hogy elnök úr programjait honlapunkon továbbra is az eddigiekhez hasonlóan figyelemmel kísérhetik” – írta rövid válaszában a hivatal. A kérdésre tehát nem adtak érdemi feleletet, így újabb érv szól a gyanú mellett. Múlt pénteken ugyanis a honlap naptárjában még szó sem volt arról, hogy Schmitt Pál február 22-éig bármiféle programon is részt venne.

Csakhogy múlt szombaton az elnök ott volt az Erkel Színház felújításáért rendezett gálaesten az Operában, ennek pedig a naptárban pénteken se híre, se hamva nem volt. Igaz, most ez a program már fellelhető a honlapon.

Egyértelmű, hogy Schmitt Pál kerüli a nyilvánosságot – vélekedett Kiszelly Zoltán politológus a Blikknek. – Az államfő nagyon kellemetlen helyzetbe került azzal, hogy állításával ellentétben a dolgozat maradék harminc oldalának egy része is másolt.

A Semmelweis Egyetemen alakult, s a doktori disszertációt vizsgáló tényfeltáró bizottság várhatóan március 28-án mondja ki, hogy történt-e plágium, s vissza kell-e vonni Schmitt kisdoktori címét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.