Schmitt Pál kezében a döntés: gyanúsított lehet a szegedi bíró

Az ügyészség szerint elegendő bizonyíték van arra, hogy a Csongrád Megyei Bíróság egyik tanácsvezető bírája kenőpénzt fogadott el. A bíró mentelmi jogát a köztársasági elnök függesztheti fel.

A Szegedi Nyomozó Ügyészség kezdeményezte a Csongrád Megyei Bíróság egyik tanácsvezető bírója mentelmi jogának felfüggesztését. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője a Népszabadság szegedi tudósítójának elmondta: a nyomozó hatóság álláspontja szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy a bírót meggyanúsítsák hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűncselekményével. Ehhez azonban fel kell függeszteni a bíró mentelmi jogát, amit az Országos Igazságszolgáltatási Tanács javaslatára a köztársasági elnök tehet meg. A szegedi ügyészek a Legfőbb Ügyészséghez nyújtották be a kezdeményezést.

A törvény háza Szegeden
A törvény háza Szegeden

Az ügyészségi szóvivő nem kívánt részleteket elárulni azzal kapcsolatban, hogy milyen bizonyítékok alapján vélik úgy, hogy alapos a gyanú arra, hogy a megyei büntetőbíró kenőpénzt fogadott el. Mint arról beszámoltunk, október elején őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték K. Zoltán szegedi ügyvédet, akit először befolyással üzérkedéssel, majd hivatali vesztegetéssel gyanúsítottak meg. Ez utóbbi tény már előre vetítette, hogy nemcsak olyan személy került képbe, aki vesztegetett, hanem olyan is, akit megvesztegettek, és ez utóbbi csakis bíró lehet.

A sztárügyvédnek tartott szegedi jogászt azért kedvelték a gyanúsítottak, mert úgy hírlett: ha valaki, akkor ő el tudja érni, hogy egy gyanúsítottat kiengedjenek az előzetes letartóztatásból. K. Zoltánt október elején tartóztatták le, miután védencét, egy félmilliárd forintos áfacsalással gyanúsított autókereskedőt valóban ki is engedtek az előzetesből, ám egy másik bírói tanács néhány napon belül visszahelyezte oda. Kiszivárgott értesülések szerint a csalódott gyanúsított szolgáltatott információkat a megvesztegetésről.

Az ügyben érintett bíróval kapcsolatban hasonló ügyben már volt egy ügyészségi vizsgálat – akkor azonban megszüntették a vizsgálatot, mert „nem sikerült tisztázni a tanúvallomásokban lényeges körülményeket érintő ellentmondásokat”. Abban az ügyben egy első fokon elítélt vádlott állítása szerint megkereste őt egy ismert szegedi ügyvéd, azzal, hogy 8 millió forintért el tudja intézni, hogy a Csongrád Megyei Bíróságon felmentsék. A férfi nem fizetett, az ő ítélete változatlan maradt. Vádlott társáét viszont másfél évre mérsékelték. Az eljáró bíró ugyanaz a személy volt, aki a mostani ügyben. Az akkori vádlott feleségét néhány hete, már K. Zoltán előzetes letartóztatása után, október közepén megfenyegették, hogy „ha nem áll le a Szegedi Bírósággal vagy a szegedi bíróval kapcsolatban, akkor kiskorú gyermekét a gyámhatóság el fogja venni”. A nő férje néhány nappal korábban életét vesztette autóbalesetben.

Szanka Ferenc ügyészségi szóvivő kérdésünkre azt mondta: jelen pillanatban nem aktuális, hogy a letartóztatott ügyvéd és a tanácsvezető bíró korábbi ügyeit vizsgálják. A szóvivő arra sem tudott pontos választ adni, hogy a felfüggesztési kezdeményezésről mikor születhet döntés. Így viszont felmerülhet a kérdés: amennyiben a bíró tényleg elkövette azt a bűncselekményt, amelynek alapos gyanúja az ügyészség szerint fennáll, az ő esetében nem kell-e tartani a tanúk befolyásolásától, megfélemlítésétől?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.