Schmitt Pál az SZDSZ szavazatairól, Gál Kinga a 'kétséges' rendszerváltásról

Június 7-e lehetőséget ad arra, hogy elmondjuk véleményünket arról, melyik párttal vagyunk megelégedve, s melyikkel nem - mondta Schmitt Pál vasárnap Budapesten, a Budai EU-majális rendezvényen. Kimutathatjuk, hogy kiben van bizalmunk - közölte a Fidesz európai parlamenti (EP) listavezetője, aki szerint azért ő vezeti most is a párt EP listáját, mert "a főnök focista, akinek a mondása az, hogy győztes csapaton ne változtass".

A politikus arra emlékeztetett: öt évvel ezelőtt, amikor a Fidesz nyert az EP-választáson, akkor rövid idő múlva már nem az az ember volt a miniszterelnök, és nem az az ember volt az MSZP elnöke, mint korábban. "Földcsuszamlás volt ott" - mondta Schmitt Pál, aki szerint ez most is bekövetkezhet, ám ehhez mutatni kell az erőt, az új egységet, azt, hogy új irányt akarunk szabni az országnak - tette hozzá.

A politikus szerint a szavazatoknak fontos szerepe lesz abban, hogy előre hozzák-e az országgyűlési választásokat, vagy sem."Nagyon komoly hatása lesz szavazatunknak az ország sorsára, például, hogy előre hozzák a választásokat, például, hogy fölcsuszamlás indul ismét azon az oldalon, aminek jelei (...) repedésekben (...) már látszik" - fogalmazott. Úgy vélte - utalva az MSZP, az MDF és az SZDSZ kampányára - ők sem veszik ezt félvállról.
"A Dávid Ibolya harminc évvel ezelőtt készült képe kint van három hónapja (...). Az SZDSZ plakátja már kint van három hónapja (...), hogy lesz-e 200 ezer plusz egy szavazat. Üzenem, ha akarják írásba adom, nem lesz" - jelentette ki Schmitt Pál.

A politikus szerint a pécsiekről példát lehet venni. A Fidesz listavezetője szerint a baranyai megyeszékhely lakói bizonyítottak összefogásból, fegyelemből, városszeretetből és elkötelezettségből a "mi értékeink, (...) a polgári értékek" mellett.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő - a Fidesz EP listájának harmadik helyezettje - szerint a kormányokon múlik, hogy mennyire tudják kihasználni az EU biztosította lehetőségeket, ám a magyar kormány nem tudta kihasználni ezeket a lehetőségeket.

"Hiába mutogat a kormány az EU-ra, elsősorban maga a kormány felelős azért, hogy a magyar emberek nem tudják egyértelműen nyertesként, egyértelműen pozitívként látni az elmúlt öt évet" - fogalmazott a politikus.
Gál Kinga szerint június 7-én, az EP-választáson az emberek véleményt mondhatnak a hétköznapokról, mindarról, ami itthon zajlik, és azokról is véleményt nyilváníthatnak, akik mindezért itthon felelősek.

Kifejezhetjük intézményesen azt - mondta -, hogy "elegünk van abból, hogy Magyarország ciki lett (...), hogy mi más Magyarországot képzelünk el gyermekeinknek".

Gál Kinga szerint mindezen túl azért is fontos a június 7-ei voksolás, hiszen ekkor véleményt mondhatunk arról: akarjuk-e, hogy valóban megtörténjen a rendszerváltás. Közölte: 2006 októbere óta erősödik benne a kétely azzal kapcsolatban, hogy "valóban történt-e rendszerváltás a '90-es évek elején, vagy csak egy kommunikációs váltás volt-e".

Véleménye szerint 2006. október 23-án a jogállam építésének elképzelése tört darabokra, míg idén tavasszal a kormányfő cserével kapcsolatos "tragikomédia" a magyar demokráciával kapcsolatos elképzeléseket is összetörte.
Kijelentette: egy demokráciában a hatalmat nem baráti körben osztják újra, mert létezik a szabad, általános választás intézménye.

Úgy fogalmazott, "az ha egy ország fele nem ért egyet (a kormány politikájával, tevékenységével), az nem jelenti azt egy demokráciában, hogy az ország fele fasiszta".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.