Schmitt embere nem vész el

Schmitt Pál közbenjárt Orbán Viktornál, hogy egykori személyi titkárát nevezzék ki a sportért felelős államtitkár helyettesének. Kiss Norbert új szerepkörben mutatkozik be.

Schmitt benyomta emberét helyettes államtitkárnak – írja összeállításában az Index. A köztársasági elnöki posztról való kényszerű lemondás után Schmitt Pál közbenjárt Orbán Viktornál, hogy egykori személyi titkárát nevezze ki az új sportért felelős államtitkár helyettesévé. Kiss Norbert megjelenésével az eddigi egy helyett két helyettes államtitkára lesz az Emberi Erőforrások Minisztériumában a legkisebb, alig 30 fős szakterületnek.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök kérésének engedve került az Emberi Erőforrások Minisztériumába, a frissen kinevezett Simicskó István mellé Kiss Norbert, aki Schmitt lemondásáig a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője volt.

Kiss helyettes államtitkári rangban léphet be a sportállamtitkárságra, ahonnan Balog Zoltán miniszter éppen Schmitt másik emberét, Czene Attilát menesztette, mivel nem volt elégedett az egykori úszó szakmai tevékenységével. Kiss megjelenésével meglehetősen túlsúlyossá válik a vezetők részaránya a legkisebb államtitkárságok közé számító sport területen. A folyamatos kiszervezések miatt ugyanis már csupán 30 fő körüli stáb foglalkozik a sporttal, ráadásul a szakmai munka irányítására eddig is volt egy helyettes államtitkár, Szekeres Pál személyében. (Csak összehasonlításképp az első Orbán-kormány idején a sportügyeket vivő Ifjúsági és Sportminisztérium 200-300 fős létszámmal működött.)

Kiss Norbert több mint tíz éve került Schmitt környezetébe, 2002-től személyi titkárként ő is követte főnökét a különféle pozícióba. Titkári funkciójának része volt például, hogy konzultációk idején a Fidesz Skoda típusú gépkocsiján fuvarozza Schmittet különféle vidéki rendezvényekre.

Az esztergomi ferences gimnáziumban végzett, majd sportdiplomáciai pályával próbálkozó Kiss 2010-ben a Sándor-palotában is Schmitt legközelebbi munkatársa maradt. Neki és az elnöki hivatal nemzetpolitikai főtanácsadójává avanzsált testvérének, Kiss Antalnak tulajdonítják, hogy Schmitt a magyar nyelv védelmezőjeként mutatta be magát államfői kinevezése után – nem túl nagy sikerrel.

Nem könnyű vele együttműködni

Kiss-sel nem könnyű együttműködni, ennek köszönhető az is, hogy a KEH-ben nagy volt a lemorzsolódás. Arrogáns stílusa miatt gyakran került összeütközésbe munkatársaival. A diplomabotrány után a Fideszben az volt az általánosan elfogadott nézet, írja az Index, hogy a pártvezetés részéről hiba volt hagyni, hogy Kiss irányítsa az elnök kommunikációját, mert egy profi csapattal más kimenetele is lehetett volna az ügynek. Kiss kedves szokása volt a főnökének nem tetsző cikkek miatt a soron következő eseményen megjelent újságíróknak mutogatni és őket éles hangon felelősségre vonni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.