Schmitt Pál újra elnök

A lapunk által megkérdezett EP-képviselők a munkájuk során még nem találkoztak a Navracsics Tibor EU-biztos által nemrég életre hívott High-Level Groups on sport diplomacy and grassroots sport (magas szintű csoportok a sportdiplomáciában és a tömegsportban) nevével vagy tevékenységével – mentségünkre szóljon, hogy Deutsch Tamást nem értük el.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért brüsszeli képviselője mindenesetre megnyugtatónak nevezte, hogy az EU jelenlegi helyzetében a többek között az oktatásért és az ifjúságért felelős bizottsági tag ráér ilyesmivel foglalkozni – ezek szerint Európa mégsem lehet olyan mély válságban.

A csoportok létrehozásának ötlete információink szerint nem valamelyik sportszakmai vagy uniós fórumtól, hanem magától Navracsicstól (esetleg itthoni ötletadóitól) származik.

Két, egyenként tizenöt fős testületről van szó; az egyik arra keres lehetőségeket, hogy hogyan lehet erősíteni az EU külkapcsolataiban a sport szerepét, a másiknak pedig arra nézve kellene javaslatot tennie, hogy a különféle támogatásokkal és kedvezményekkel bőségesen kitömött médiasportágak helyett hogyan lehetne helyzetbe hozni a tömegsportot és a helyi sportkezdeményezéseket.

Mindkét grémiumnak van magyar tagja: Schmitt Pál – akit brüsszeli forrásaink szerint „nem elégít ki a bukott elnök és az emeritus sportdiplomata szerepköre, régóta keres magának valamilyen komolyabban vehető elfoglaltságot” – értelemszerűen a sportdiplomáciai szekciót erősíti (immár elnökként). A tömegsporttal foglalkozható részlegnek is van magyar tagja Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke személyében.

A munkacsoportok 2015 novemberében kezdik meg az érdemi tevékenységet, és 2016 nyaráig terjesztenek írásos ajánlást az Európai Bizottság elé a saját témájukban.

Arról nem érkezett hír, hogy az új megbízatás hogyan befolyásolja Schmitt Pált a saját diplomamunkája előállítására tett nyilvános ígérete teljesítésében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.