Schmidt Mária nem lehet nyugodt

A kormány konszenzusra törekszik a zsidó szervezetekkel – mondta többször is Lázár János miniszter a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülése után. Szavaiból erősen úgy tűnt, hogy a megállapítás a Józsefvárosban most épülő Sorsok Háza vezetőjének kilétére is vonatkozik.Másként fogalmazva: a zsidó szervezeteken múlik, hogy Schmidt Mária marad-e a Sorsok Háza élén.

A Lázár által összehívott kerekasztal – zárt ajtók mögött – nem sokkal reggel kilenc után kezdődött a Parlamentben, és délután egy körül ért véget. Van egy olyan érzésünk, hogy a résztvevők még mindig ott ülnének, ha Lázárnak nem kellett volna kormányülésre mennie. Annyi biztos, hogy nem késhegyig menő vitákkal telt az idő: ilyesmiről Heisler András, a Mazsihisz elnöke sem számolt be, Lázár János és Latorcai Csaba helyettes államtitkár pedig kifejezetten konstruktívnak minősítette a konzultációt.

Köves Slomó a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén
Köves Slomó a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén
Kovács Attila / MTI

A tanácskozáson – többek között – Trócsányi László igazságügyi miniszter tájékoztatott az antiszemita bűncselekmények elleni fellépésről. Lázár az ülés után közölte, hogy vannak ilyen típusú bűncselekmények: bár számuk stagnál, nem a szám a fontos, hanem az, hogy veszélyt jelentenek a társadalomra és egy közösség nyugalmára, biztonságára.

Szó esett még a zsidó temetők helyzetéről vagy például arról, hogy a tavasztól egy éven át Magyarország lesz az IHRA (Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség) soros elnöke. Korábban az a hír járta, hogy az emlékezetpolitikai viták miatt a magyar elnökség elvételét (vagy elhalasztását) kezdeményezhetik a szövetségben. A jelek szerint ez a veszély elmúlt.

A Sorsok Háza külön napirendi pontként nem szerepelt, de Lázár János szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy a kormány szándéka a konszenzus megteremtése, ennek kialakításán dolgoznak. Indoklása szerint nem lehet a magyarországi zsidóság nélkül a magyarországi zsidóság történetének legfontosabb eseményét bemutató múzeumot létrehozni.

Kérdésünkre, hogy mikor adják át a Sorsok Házát – amelyet a kormány az idén áprilisban akart megnyitni –Lázár kijelentette: attól függ, hogy mikor lesz konszenzus. A miniszter szeretné ezt a kérdést a jövő évben lezárni. További kérdésünkre utalt rá, hogy a konszenzus iránti igény a Sorsok Háza vezetésével megbízott Schmidt Máriára is vonatkozik. (Márpedig azt tudni lehet, hogy hazai és külföldi zsidó szervezetek keményen bírálták Schmidt Máriát.)

A miniszter újságírói kérdésre kitért arra is, hogy Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz volt ügyvezető igazgatója – a belső és külső kritikák ellenére – folytatja tanácsadói munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.