Schiffer önkényuralmat vizionál

Egy önkényuralmi rendszer előképe sejlik fel az új igazságszolgáltatási modell elképzeléseiből, amely a majdani Országos Bírói Hivatal vezetőjét indokolatlan túlhatalommal ruházná fel - legalábbis az LMP frakcióvezetője szerint. Schiffer András erre egész Európában nem talált példát.

Az igazságszolgáltatás átalakítását célzó törvénytervezet az igazságszolgáltatás vezetését egyetlen személy, az Országos Bírói Hivatal vezetőjének kezébe teszi le, aki a bírák egzisztenciája és az ügyleosztás felett dönt, mindebből pedig egy önkényuralmi rendszer előképe sejlik fel – jelentette ki Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az m1 Az Este című műsorában.

Arra a felvetésre, hogy Európában létezik ilyen modell, Schiffer azt mondta: olyan rendszer, ahol egyetlen személlyel szemben semmilyen ellensúly nincs, egész Európában nem létezik. Fontosnak nevezte a pártatlan bírói működés garanciáját. Mint mondta: ez nem kétharmados többségtől függ, hanem intézményektől, a törvénytervezettel ezeket iktatják ki. A jelenlegi rendszer rosszul működik, de előterjesztettek egy javaslatot, mely korrigálta volna az Országos Igazságszolgáltatási Tanács működésének hibáit – jegyezte meg.

Azzal, hogy megszűnt a bíróhoz való jog bizonyos ügyekben, utat nyitottunk az önkény előtt – mondta annak kapcsán, hogy kiemelt ügyekben az ügyész jelölheti ki az eljáró bíróságot. Onnantól kezdve, hogy nem automatizmus működik, sérül a törvényes bíróhoz való jog, megnyitjuk az utat a manipuláció előtt – ismételte meg. Pont azért, hogy a bírák tisztességét ne lehessen megkérdőjelezni, szükség van intézményi garanciára – szögezte le Schiffer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.