Schiffer nyilvánossá perelte a magyar-kínai kontraktust

A kormánynak és a fejlesztési tárcának nyilvánosságra kell hoznia a kétoldalú magyar-kínai megállapodásokat - a Fővárosi Bíróság döntése szerint. A felperes Schiffer András korábban hiába kilincselt, nem kapta meg a kért adatokat.

Az LMP frakcióvezetője keresetének részben helyt adva a Fővárosi Bíróság kedden a kétoldalú - magyar-kínai - megállapodások közlésére kötelezte a kabinetet és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot első fokon - adta hírül a távirati iroda.

Schiffer András indokolja álláspontját, mint felperes az általa a Magyar Köztársaság kormánya ellen, közérdekű adat kiadása ügyében
Budapest, 2011. október 4. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője (b) indokolja álláspontját, mint felperes az általa a Magyar Köztársaság kormánya ellen, közérdekű adat kiadása ügyében (magyar-kínai nemzetközi megállapodások) indított per tárgyalásán, a Fővárosi Bíróságon, Pataki Árpád bíró (j) előtt. A bíróság ezt követően az ítéletében, első fokon a 2011. június 25-én aláírt magyar-kínai megállapodások közzétételére kötelezte a kormányt. MTI Fotó: Beliczay László

Schiffer András közérdekű adatok kiadására hivatkozva indított pert a Magyar Köztársaság kormánya elsőrendű, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium másodrendű alperesek ellen. A felperes arra kérte a bíróságot, kötelezze az alpereseket arra, hogy közérdekű adatokként adják át a június 25-én, a kormány képviselője által aláírt magyar-kínai megállapodások szövegét.

A kereset szerint a felperes korábban arra kérte a miniszterelnököt, hogy teljes terjedelemben adja ki a tizenkét kétoldalú megállapodást. A nemzeti fejlesztési miniszter válaszában közölte, hogy a kért megállapodások közül hat nem áll az alperesek rendelkezésére, míg a másik hat államközi megállapodás esetében "betekintési" lehetőséget biztosított.

Schiffer szerint a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény nem ismeri a "betekintés" jogintézményét, így az alpereseknek nem volt jogalapjuk arra, hogy megtagadják az adatközlést.

Korábbi hírek szerint Ven Csia-pao kínai miniszterelnök többek között egy egymilliárd eurós hitelkeret megnyitásában, gazdasági, katonai és kulturális együttműködésben, magyar állampapírok megvásárlásában, egy regionális logisztikai központ kialakításában és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében állapodott meg Orbán Viktorral.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.