Schiffer az ombudsmantól kéri a Ptk. felülvizsgálatát

Schiffer András arra kéri Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát, hogy kezdeményezze az új polgári törvénykönyv (Ptk.) alkotmányossági felülvizsgálatát

Az LMP-s politikus szerint a jogszabály nem biztosítja kellően a közpénzek átláthatóságát és nem teljesíti a környezeti felelősséggel kapcsolatos alkotmányos előírásokat.

A képviselő úgy értékeli, a kormánytöbbség alkotmányellenes módon korlátozza a véleményszabadságot azzal, hogy a kódex a korábbinál szűkebbre szabja a közszereplők bírálhatóságát.

Arra is kitért, hogy a közpénzekkel való gazdálkodás alaptörvényben rögzített átláthatósági követelményei akkor valósulnának meg, ha csak átlátható tulajdonosi struktúrájú cégek működhetnének Magyarországon.

Schiffer András közölte: számon kérik, hogy a Ptk. nem érvényesíti a jövő nemzedékekért viselt felelősség alkotmányos elvét, a jogszabály például kizárja az előre nem látható károkért viselt felelősséget.

Jelezte, azt is kéri az ombudsmantól, vizsgáltassa meg azt a rendelkezést, amelyik megtiltja az élettársaknak, hogy örökbe fogadhassák egymás vér szerinti gyermekét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.