Schiffer: Ne lehessen titokban felhizlalni az oligarchákat!

Szabó Máté segítségét kéri az LMP: az ellenzéki párt azt szeretné elérni, hogy az ombudsman az Alkotmánybíróságon támadja meg a közbeszerzési törvénynek azt a két passzusát, amelyek szerint nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva lehetne teljes közbeszerzéseket, így például a Ludovika Campus-projektet titkosítani. A budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos szerint az LMP téved.

Az LMP Szabó Máté ombudsmanhoz fordul azt kérve: terjessze az Alkotmánybíróság elé a közbeszerzési törvénynek azt a két passzusát, amelyek alapján nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva teljes közbeszerzéseket lehet titkosítani – jelentette be csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András.

Az ellenzéki képviselő példaként említette azt a kormányrendeletet, amelyik szavai szerint a Ludovika Campus esetében a különleges biztonsági intézkedéseket igénylő beszerzésekre hivatkozva engedélyezi a közbeszerzés titkosítását. A képviselő visszautalt arra, hogy április elején – a kiemelt beruházásokról szóló törvény módosításakor – a kormányoldal tette lehetővé, hogy egyes esetekben, nemzetbiztonsági érdekből, korlátozhassák a közérdekű adatok megismerését.

Hozzátette, hogy az LMP már akkor is tiltakozott ez ellen a változtatás ellen, mert amikor államérdek forog kockán, akkor a minősített adatokról szóló törvény alapján is titkosítani lehet egyes információkat. Az áprilisi változtatással viszont jogorvoslati lehetőség nélkül titkosítanak teljes eljárásokat – mutatott rá.

Schiffer András leszögezte: az LMP elismeri, hogy a katonai és rendészeti felsőfokú képzést érintő beruházás során vannak olyan információk, amelyeket nem lehet nyilvánosságra hozni. Szavai szerint ezeket az információkat titkosítani is kell, de arra nincs ok, hogy a teljes beruházást kivonják a nyílt közbeszerzési eljárás alól. "Az LMP él a gyanúperrel, hogy (...) ezekkel a látvány-, illetve presztízsberuházásokkal, mint a stadionépítések vagy a Ludovika Campus, lehet szabadon felhizlalni a saját oligarcháikat" – jelentette ki.

Megjegyezte, az LMP egyébként is megkérdőjelezi a Ludovika Campus megépítésének szükségességét, az arra szánt pénzt szerintük inkább a "tandíj" eltörlésére kellene fordítani.

Schiffer sajtótájékoztatójára közleményben reagált a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos hivatala. Mint írták, a szokásos eljárási szabályok olyan információk átadására köteleznék Magyarországot, amelyek nemzetbiztonsági szempontból veszélyesek lehetnek, ezért a Ludovika Campus bizonyos létesítményeire azt a 2011-es kormányrendeletet kell alkalmazni, amelyben "a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő, vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól" rendelkeztek.

Az épületeknek többek között lehallgatásbiztosnak kell lennie, mert a nemzetbiztonsági szolgálatok és a terrorelhárítás szakembereinek képzése, a rejtjeltevékenységre vonatkozó, a NAV vagy a rendvédelmi szervek által végzett titkos információgyűjtő, illetve titkos adatszerző tevékenységgel összefüggő kiképzés is itt folyik majd, ezért indokolt, hogy a kivitelezési dokumentáció ne kapjon korlátlan nyilvánosságot.

Fel sem merült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – Ludovika Campus beruházás titkosítása, az nem szándéka senkinek, így a magyar kormánynak sem. Nincs is rá jogi lehetőség. Pusztán Magyarország stratégiai érdekeinek védelméről van szó azon épületek esetében, ahol ez indokolt. Lesz pályázat, azonban ezen épületek, épületrészek esetében csak azok a cégek vehetnek részt rajta, amelyek megszerzik a nemzetbiztonsági minősítést. A közbeszerzés pedig nem ad lehetőséget arra, hogy önkényes vagy egyoldalú döntés szülessen, és nem zárja ki a versenyt sem – fogalmaz a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.