Schiffer: alkotmányellenes, hogy titkolják a kormányüléseken elhangzottakat

Alkotmányellenesnek tartja az LMP frakcióvezetője, hogy a kormányülésekről csak indokolt esetben készítenek hangfelvételt, holott az ott elhangzottak közérdekű adatoknak számítanak.

Alkotmánybírósághoz fordult az LMP frakcióvezetője, mert véleménye szerint alkotmányellenes, hogy kormányülésről hangfelvétel csak kormánytag kérésére, indokolt esetben, és a miniszterelnök engedélyével készülhet.

A Kormány ügyrendjének rendelkezése főszabályként "utólagos" hangfelvétel készítését írja elő, míg valós idejű hangfelvétel rögzítését csak a három korlátozó feltétel - kormánytag kérésére, indokolt esetben, a miniszterelnök engedélyével - együttes fennállása esetén, mondhatni kivételesen írja elő.

Schiffer András beadványában azzal érvel, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény ilyen korlátozást nem tesz lehetővé, egy korábbi Alkotmánybírósági határozat pedig kimondja: a kormány ülésén elhangzottak közérdekű adatok, ezért ha a kormány rövidebb-hosszabb ideig nem rögzíti azokat, azzal ellehetetleníti az információszabadságot, és jelentősen korlátozza az Alkotmány által a közérdekű adatok megismeréséhez biztosított jogot.

A frakcióvezető ezért azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg a Kormány ügyrendjében szereplő három korlátozó feltételről szóló, valamint az utólagos összefoglalót előíró szövegrészt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.