Schiffer: A charta levele képmutató és provokatív

Az LMP frakcióvezetője szerint a Magyar Demokratikus Charta által szerdán neki címzett levél több ponton is "rendkívül képmutató és provokatív".

Schiffer András az MTI-nek azt is elmondta: "Gyurcsány Ferenc elvbarátai és a '92-es demokratikus charta álszóvivői egész egyszerűen nincsenek abban a helyzetben, hogy ma bárkit ebben az országban a jogállami normákról kioktassanak".

A Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére létrejött Magyar Demokratikus Charta arra szólította fel levelében Schiffer Andrást, hogy vonja vissza a volt kormányfő ellen a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben tett feljelentését még azelőtt, hogy a parlament döntene a szocialista politikus mentelmi jogáról. Schiffer András 2009 októberében jelentette fel Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés miatt. A legfőbb ügyészhez címzett feljelentésében arra hivatkozott, hogy a sukorói King's City-beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket.     

Ezzel összefüggésben Bauer Tamás egykori szabad demokrata politikus, Márton László író és Vitányi Iván MSZP-s képviselő, a Demokratikus Charta szóvivői azt írták: "hadd emlékeztessük arra, hogy például az egykulcsos személyi jövedelemadót és a különadókat bevezető adótörvény, illetve a magánnyugdíjrendszert felszámoló törvény tervezete sem került előre nyilvánosságra az interneten, nem volt mód társadalmi részvételre, s azokról sem végeztek hatásvizsgálatokat". "Ugyanakkor - a sukorói fejlesztésre vonatkozó rendelettől eltérően - ezek esetében kimutatható az előnyszerzés, illetve indokolatlan hátrány okozása, ami a hivatali hatalommal való visszaélés nélkülözhetetlen tényállási eleme" - jegyezték meg.     

Schiffer András szerdán az MTI-nek úgy reagált: a feljelentése nyomán közvádas eljárás folyik, és ilyen esetben nem lehet visszavonni a feljelentést. Az LMP frakcióvezetője ugyanakkor "nem tartja valószínűnek, hogy Bauer Tamás és fegyvertársai ezzel ne lennének tisztában". Az ellenzéki politikus szerint a charta levele azért is képmutató, mert "úgy hírlik, hogy korántsem csak az LMP által tett feljelentés miatt kérte ki a Legfőbb Ügyész Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát".

A levél második felével kapcsolatban Schiffer András kiemelte: amikor az elmúlt hónapokban a jelenlegi kormányzat törvénysértését észlelték, az LMP számos esetben tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. A levélben szereplő törvények és az LMP feljelentésének összehasonlítását Schiffer András "ócska csúsztatásnak" nevezte, hiszen - mint mondta - az LMP a parlamentben leszavazta az említett törvényjavaslatokat. Ráadásul Schiffer András szerint a levél íróinak összehasonlítása azért is "képmutató és hazug", mert a sukorói telekcsere kapcsán egy kormányrendelet kapcsán merült fel a nyilvánosság szabályainak megsértése, míg a levélben törvényekről írnak a charta szóvivői. "Amíg a kormányrendelet esetében annak tartalmáért a miniszterelnök személyében felelős, addig a törvényt az Országgyűlés fogadja el" - emlékeztetett Schiffer András.     

Schiffer András szerint egyébként "rendkívül ártó, hogy az eddig hatalom lévő politikai erők egymás szennyesére mutogatva próbálják a sajátjukat tisztára mosni. Emellett bár Orbán Viktor valóban néhány hónap alatt felszámolta az alkotmányosságot, de ettől még az embereknek joguk van tisztán látni nemcsak Sukoró, hanem például a kormányzati negyed vagy a 2006-os rendőri jogsértések ügyében is". Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban, s a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte. A volt kormányfő korábban jelezte, ő maga is mentelmi jogának felfüggesztését kéri a parlamenttől, és az ügy minden, számára elérhető dokumentumát nyilvánosságra hozza.

A parlament mentelmi bizottsága Rubovszky György (KDNP) elnök tervei szerint szeptember 6-án tárgyalja a volt miniszterelnök ügyét, így a parlament akár már őszi ülésszakának első napján, szeptember 12-én dönthet Gyurcsány Ferenc mentelmi jogáról a jelenlévő képviselők kétharmados többségével.

Schiffer András
Schiffer András
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.