Schiffer: A kormány a magyar érdekekkel súlyosan ellentétesen cselekedett

Az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint az Orbán-kormánynak nincs terve arra, mit tegyenek a második kétharmad elnyerése után, és úgy látja, a kormánypártok népszerűségvesztéséből pártja is profitál.
Schiffer András az MTI-nek adott interjújában az új kormány munkáját értékelve azt mondta: nem látszik terv arra, mit tegyenek a második kétharmad elnyerése után, míg szerinte 2010 után legalább látható volt a kormányzás - "amúgy rémisztő" - íve.

A frakcióvezető úgy ítélte meg: pártja is profitál a kormányoldal népszerűségének csökkenéséből, mint mondta, magasabb a támogatottságuk, mint márciusban, és a biztos pártválasztók körében 7-8 százalékon állva elérték azt a szintet, amelyen a 2013-as pártszakadás előtt voltak. Erősödésüket az önkormányzati választáson elért eredményekkel is alátámasztotta, mint mondta, abból az öt megyéből, ahol elindultak, négyben markánsan jobb eredményt értek el, mint áprilisban.

A veszprémi időközi választással kapcsolatos jelöltállításról szólva Schiffer András azt mondta: az LMP történetében először az "álbaloldal" megkeresésére tárgyalást ajánlott, mivel szerintük olyan jelölt mögé kell felsorakozni, aki számíthat valamennyi ellenzéki szavazóra. Úgy ítéli meg: korrektül álltak a kérdéshez, jelezték nyitottságukat. A szocialisták azonban "előhúztak egy jelöltet a kalapból és ultimátumot küldtek: vagy beálltok, vagy a Fidesz szekerét toljátok". Ezt Schiffer András bolsevik logikának tartja, amelyet pártja nem fogad el.

Azt mondta, sajnálja, hogy a szocialisták "Gyurcsány Ferenc első figyelmeztető lövésére azonnal haptákba vágták magukat", és a baloldali fordulat is addig tartott, "amíg a liberális lobbicsoportok rájuk nem reccsentek". Hozzátette: ennek ellenére további tárgyalást ajánlottak. Schiffer András közölte: még mindig várják az ellenzéki pártok válaszát Józsa László esetleges közös támogatására. Ha ez nem valósul meg, eredeti jelöltjüket, a Veszprémben önkormányzati képviselő és a párt országos elnökségében helyet foglaló Gerstmár Ferencet indítják, és az ő feladata lenne, hogy egyaránt maga mögé állítsa a csalódott fideszeseket és a Veszprémben cserbenhagyott baloldali szavazókat. A pártelnök azt a lehetőséget kizárta, hogy az LMP nem jelöl valakit a február 22-i választásra.

A pártelnök elsősorban lélektani és nem közjogi jelentőséget tulajdonít egy esetleges ellenzéki győzelemnek, amely szerinte lehetőséget adhatna a Fidesz eróziójának felgyorsítására. Schiffer András azonban függetlenül a februári eredménytől úgy értékeli, hogy a kormányoldal megverhető 2018-ban.

Arról is beszámolt, hogy választ kapott megkeresésére az Egyesült Államok ideiglenes ügyvivőjétől. Úgy fogalmazott: "egy udvarias levél érkezett", amelyben a konkrét kérdéseire nem kapott választ, abban az elmúlt hetek nyilatkozatait ismételte meg André Goodfriend.

A pártelnök továbbra is fontosnak tartja, hogy az Egyesült Államok tegye egyértelművé a bűnügyi együttműködési egyezmény alapján, talált-e bűncselekményre utaló adatokat a kitiltottakkal kapcsolatban, és azokat átadta-e a hatóságoknak. Ha erre igenlő válasz érkezne, Schiffer András szerint már teljes egészében és kizárólag a magyar kormányt terhelné a felelősség annak tisztázásában, kik érintettek a magyar államigazgatásban. Alapvető magyar nemzeti érdek annak a gyanúnak az eloszlatása, hogy a magyar államvezetésből korrupciós ügyekkel bárki zsarolható lenne, hiszen ilyen helyzet az ország cselekvőképességét alapjaiban ássa alá - mondta.

A frakcióvezető a szerinte az ország nemzetközi megítélésének és szuverenitásának is károkat okozó üggyel kapcsolatban egyelőre nem tesz további lépést, azt mondta: reméli, hogy a kérdésekre a magyar közvélemény a következő hetekben választ kap.

A pártja előtt álló célok között említette, hogy másfél-két éven belül stabil alapszervezeteket hozzanak létre azokon a településeken, ahol az LMP rosszul szerepelt a választásokon. Feladatnak nevezte, hogy ahol a választók eddig csak a választási kampányokban találkozhattak az LMP-vel, ott helyi csoportjaik a közösséget segítve, a mindennapi életben mutathassák be mindazt, amit az országos politikában képviselnek.

Az ország előtt álló legfontosabb célok közé sorolta a munkahelyteremtést és a korrupció visszaszorítását.

Képviselőcsoportja munkáját értékelve azt mondta: mind a törvénykezdeményezések, mind a felszólalások tekintetében a legkisebb frakció a legaktívabb az Országgyűlésben, képviselőik rendre teljes létszámban vannak jelen az üléseken.

Hangsúlyozta azt is: elérték, hogy a pártból már ne csak a frakciót lássák az emberek. Úgy fogalmazott: olyan csapat kezd épülni a képviselőcsoport köré, amely méltó arra, hogy az ország sorsát rábízzák. Véleménye szerint pártja mindkét fontos ellenzéki feladatát teljesíti, vagyis ellátja az "őrkutya" szerepét a Házban, és folyamatosan alternatívát mutat a kormány megoldásaival szemben.

Konkrét ügyet említve az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi egyezmény elleni fellépést tartotta a legfontosabbnak, mert szerinte az nemcsak Magyarország, hanem az egész térség számára katasztrofális következményekkel járna.

Ezzel kapcsolatban is említette egy nemzeti minimum elfogadásának szükségességét, amely segítené az ország érdekeinek képviseletét.

A legkritikusabb kérdésnek Schiffer András az ország külpolitikai pozícióját ítélte. Bírálta, hogy miközben globális érdekkonfliktus alakult ki, amelynek az ütközőzónájában van az ország, a kormány a magyar érdekekkel súlyosan ellentétesen cselekedett azzal, hogy félreérthetetlen gesztusokat tett a "keleti féldiktatúráknak". Az LMP társelnöke szerint a kormány függőséget próbál függőségre cserélni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.