Schiffer: A Fidesz szavazói egy csúnya átverés részesei

Orbán Viktor keleti despotákkal való barátkozása nem pusztán erkölcsi kérdés - mondta Schiffer András a hvg.hu-nak adott interjújában. Az LMP társelnöke szerint a keleti diktatúrák gerjesztői a lefelé tartó ár- és bérversenynek, a hozzájuk való közeledés egyenesen a magyar munkavállalók megkárosítása.

Schiffer szerint, amikor Orbán „termelő gazdaságról” beszél, valójában összeszerelő üzemeket ért alatta, mert csak ilyenek jönnek Magyarországra, ahol minimálbéren végeznek az emberek munkát. De bírálta a kormányfő EU-val szembeni politikáját is, mondván: csak a saját személyes harcaiban, a narancsos oligarchák érdekében száll szembe az unióval, ám egyetlen, a délkelet-európai peremállamokat érintő javaslattal nem sikerült előállnia az elmúlt négy év során. Orbán téved abban, hogy kevesebb Európára lenne szükség: valójában csak átláthatóbb, az uniós polgárok érdekeit jobban figyelembe vevő irányításra lenne szükség - jelenti ki az LPS-s politikus.

Schiffer úgy látja: a szabad kereskedelemre épülő világrend válságban van. Az Egyesült Államok és az EU között létrejövő szabadkereskedelmi egyezményt mégis képmutatóan támogatja a kormány, jóllehet az „tökéletesen ellentétes a kelet-közép-, illetve a dél-európai országok érdekeivel. A kormány egyfelől a paksi hitelszerződéssel, másfelől a szabadkereskedelmi egyezmény támogatásával felszámolja az ország szuverenitását”.

A társelnök az önkormányzati választás kapcsán kifejtette: van egy kőbe vésett kongresszusi határozat, amely kizárja az együttműködés más parlamenti erőkkel Budapesten, megyei jogú városokban, és városokban. Az MSZP-vel való viszonyáról azt monda: pusztán abból, hogy jóban van Tóbiás Józseffel, nem következik automatikusan a két párt közötti jó kapcsolat. „Egyébként pedig lila gőzöm sincs róla, hogy miből mi következik most a szocialisták háza táján, erről egy kremlinológust kellene megkérdezni” - tette hozzá.

A baloldali pártok között is törést okozó miskolci polgármester jelölésről az a véleménye: érti a logikát, amely szerinte csak azt nézi, hatalmi szempontból mi a jobb, ám nem hajlandó elfogadni. Kijelentette: a DK „trollkommandója” őt évek óta lenácizza, amikor szóba áll a jobbikos képviselőkkel. „Ehhez képest előbújnak a sötétből, és olyan cigányozást rendeznek, hogy leckét vehetnek tőlük a jobbikosok” - mondta Schiffer András.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.