Scheiring Gábor: Schiffer megosztó politikus

"Egy közel fele-fele arányban megosztott politikai közösségben nem lehet a szűk kisebbséggel megválasztott oldal kimagasló politikai képességei ellenére legmegosztóbb képviselőjét vezetőnek választani" - ezt az LMP-s Scheiring Gábor írta blogjában párttársáról, Schiffer Andrásról, a pénteki sikertelen frakcióvezető-választás okait elemezve. Scheiring a tegnapi kudarc ellenére bízik a kompromisszumban.

Scheiring Gábor LMP-s politikus a "Kompromisszumképtelenség bosszúja" című friss blogbejegyzésében azt írja: "Az LMP kongresszusa hosszas vita után úgy döntött, hogy olyan stratégiát fogad el, mely világosan kimondja, hogy prioritásként kezeli az önálló pólus építését a kormányváltással szemben. Egy olyan stratégiát, mely kizárja a választási együttműködések, a technikai koalíciók és bármilyen közös választási indulás lehetőségét".

Emlékeztet rá, hogy a stratégiai szavazást követően nyolc országgyűlési és három fővárosi képviselővel közösen kezdeményezték a Párbeszéd Magyarországért Platform létrehozását. "Célunk az, hogy az LMP-n belül folytassunk vitákat arról, hogyan tudhatnánk mégis az általunk fontosnak vélt kettős cél, az önálló identitás építése és Orbán elzavarása jegyében politizálni. Nem csak a párton belül vannak jelentős számban azok, akik e kettős céllal egyetértenek, hanem a felmérések szerint az LMP szimpatizánsai és választói között is. A párt szimpatizánsainak közel két harmada szintén ezzel az állásponttal azonosul" - fogalmaz Schering.

Hozzáteszi: az LMP-n belül van egy szűk többség, akiknek az álláspontja szintén fontos, és egy legitim szavazás áll mögötte. "Schiffer András álláspontja a maga módján szintén racionális, még ha én nem is értek vele egyet, és következményeit negatívan ítélem meg. Lehet relevanciája egy balra zárt jobbra nyitott politikai stratégiának is, bármennyire is eltér ez az általam kívánatosnak tartott jobbra és balra egyaránt nyitott, program alapú együttműködésekre kész állásponttól". Scheiring szerint egy ilyen helyzetben, ahol egy politikai közösség fele-fele arányban megosztott, "nem lehet a szűk kisebbséggel megválasztott oldal kiváló politikai képességei ellenére legmegosztóbb képviselőjét vezetőnek választani".

Schering szerint ezért javasolták az LMP pénteki maratoni frakcióvezető-választásán, hogy a pártban szűk többségi ám a frakcióban szűk kisebbségi álláspont képviselői közül kerüljön ki az LMP frakcióvezetője. "Ezzel szemben egy ultimátummal találkoztunk, mely álláspont rugalmatlanságát mutatja, hogy képviselői a második szavazási kör után, ahol Schiffer András nem kapott többséget, felálltak az asztaltól. Hétfőn újra asztalhoz ülünk, újra tárgyalunk, mi továbbra is rugalmasak leszünk. Egyetértünk abban, hogy konfliktusok vannak és lesznek, ám ezek nem jelentik, nem jelenthetik a párt végzetes megosztottságát".

Scheiring Gábor szerint rövidtávon le kell zárni ezt a birkózást, különben maradandó károkat szenved a párt: a kérdés csak az, hogy erőből, vagy együttműködéssel, megállapodással. "Nem fogja identitását veszteni az a politikai közösség, amelyik nyitott a megállapodásra. Viszont elveszíti szövetségeseit az, aki csak az erő nyelvén ért. A kompromisszumképtelenség megbosszulja magát. Nem csak az LMP egysége, de az ország jövője is a tét. Rajtam, rajtunk nem fog múlni" - zárja blogbejegyzését Scheiring Gábor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.