Sáskát és hernyót is lefoglalt a Nébih

Az egzotikus eledelnek szánt rovarokra egy nemzetközi akció keretében bukkantak magyar szakemberek. Összesen 243 tonna szilárd és 17 ezer liter folyékony élelmiszer-biztonsági szempontból veszélyes terméket találtak.

Az Europol és az Interpol által koordinált, tavaly novembertől idén februárig tartó, élelmiszer-hamisítás elleni Opson akcióban 57 országban több mint 10 000 tonna élelmiszert és 1 millió liter italt foglaltak le a szakemberek.

A zárolt termékek között – a sáskák és a hernyók mellett – olyan hétköznapi élelmiszerek voltak, mint cukor, méz, olívabogyó, különböző édességek, húsok és alkoholos italok.

Az Opson műveletet 2011-ben szervezték meg először, akkor tíz európai ország részvételével. A nemzetközi akció középpontjában a rossz minőségű, hamis élelmiszerek és italok felderítése áll. Az élelmiszer-hamisítás a drogkereskedelem után a második legjelentősebb feketepiaci tevékenység, amely potenciálisan súlyos egészségi kockázatot jelent a vásárlók számára.

Magyarországon az akció élelmiszer-biztonsági célú vizsgálatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen 2012 óta a Nébih koordinálja.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.