Sármellék: a talajt tisztítják a volt szovjet légibázison

Speciális eljárásokkal megtisztítják Sármelléken az egykori szovjet katonai légi bázis területén a kőolajszármazékokkal szennyezett talajt és a felszín alatti vizet, a munkálatok 2015 nyarán fejeződnek be.
Horváth Tibor, a zalavári és sármelléki önkormányzat által létrehozott kármentesítő társulás elnöke, Sármellék polgármestere  arról tájékoztatott, hogy a több mint 4,2 milliárd forintos költséggel megvalósuló munkákat 2011 őszén kezdték el. A Sármellék-Zalavár Repülőtér Kármentesítő Társulás az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjából a költségek száz százalékára nyert el támogatást.

Első lépésben, a kiviteli terv elkészítésével párhuzamosan megtisztították a növényzettől a területet és elvégezték a lőszermentesítést, majd kiemelték a felszín alatti tartályokat és a hozzájuk kapcsolódó csővezetékeket, illetve elbontották a kármentesítést akadályozó épületeket, iparvágányt, térburkolatokat. A következő fázisban letermelték a humuszt, ennek tárolókat alakítottak ki, továbbá kiépítették a szennyezett talajvizet kitermelő, megtisztító és visszaszikkasztó rendszert is.

Mostanáig mintegy 470 ezer köbméter földet mozgattak meg, és több mint 96 ezer köbméter talajvizet hoztak a felszínre. Mintegy 120 ezer köbméter szennyezett földet tudtak eddig teljesen megtisztítani, a talajvizet pedig teljes mértékben megtisztították és visszajuttatták eredeti helyére.

A munkálatokat egy komplex eljárás révén végzik, amelynek lényege, hogy a szennyezett talaj feletti humuszt deponálják, a szennyezett talajt pedig szigetelt biodepóniákban, enzimek hozzáadásával tisztítják meg. A talajban természetes módon meglévő, a szénhidrogén-származékok lebontására és ártalmatlanítására alkalmas baktériumokhoz speciális baktériumkultúrákat és enzimeket adagolnak, jelentősen felgyorsítva ezzel a tisztítás hatásfokát.

A másik eljárás során a még álló épületek alatt is megtisztítható a szennyezett talaj és földtani közeg. Ide lefúrt csöveken keresztül juttatják le a biológiai folyamatokhoz szükséges enzimet, illetve adalékokat.

A sármelléki repülőtéren a kármentesítést várhatóan a jövő nyárra fejezik be.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.