Sarló, kalapács és vörös csillag a Fidesz-székházon

Sarló-kalapácsos és vörös csillagos molinók kerültek szombat délelőtt a Fidesz Lendvay utcai székházára. A flashmobot az Orbán orosz atomdöntése ellen tiltakozó Együtt-PM szervezte.

Az aktivisták bemásztak a kertbe, és fölmentek a Lendvay utcai erkélyre, hogy ott két vörös színű molinót feszítsenek ki. A sarló-kalapács fölött vörös csillag virított.

Szovjet zászlót lengetnek a Fidesz székházáról az Együtt-PM aktivistái
Szovjet zászlót lengetnek a Fidesz székházáról az Együtt-PM aktivistái

– Orbán Viktor politikai pályájának első jelentős lépéseként hazaküldte az oroszokat – mondta az eseményen Karácsony Gergely képviselő, az Együtt-PM kommunikációs igazgatója. – Most, 25 évvel később politikai pályája utolsó jelentős lépésével visszahívta őket. A paksi bővítéssel kapcsolatos államközi megállapodás kierőszakolása a Fidesz és Orbán Viktor erkölcsi megsemmisülését jelenti. Ez az alku ellentétes mindazzal, amit a Fidesz és Orbán eddig képviselt. Orbán Viktor egy óriási nagy tál lencséért eladott mindent. Néhány éve még azt kiabálta a tüntetők előtt, hogy nem leszünk gyarmat, és ócsárolta az Európai Uniót. Most mégis olyan alkut kötött Magyarország gyarmatosításáról, ami nem tiszteli a jogállamot és a tisztességes versenyt.

Karácsony azt is hozzátette, nyilván azért akarnak ilyen óriási beruházást orosz pénzekből finanszírozni, hogy könnyebben tudják a holdudvarukat helyzetbe hozni. Orbán arról is beszélt, hogy szabadságharcot kell vívnunk. Mégis egy olyan országgal kötött alkut, amelyik nem tiszteli a szabadságot. Az államadósság ellen is harcot vív, és ócsárolta az IMF-hitelt. Most mégis egy ezzel egyenrangú nagyságrendű hitelt akar felvenni az orosz álamtól, amivel a saját alaptörvényét is megtiporja. Trükkök százait kell elkövetni ahhoz, hogy ez a hitelfelvétel ne ütközzön az alaptörvénybe.

Karácsony Gergely szerint nem igaz az a propaganda, hogy a rezsicsökkentés miatt van szükség Paks bővítésére. Ha olcsóbb áramot szeretnénk, akkor olcsóbb technológiát keresnénk, főleg egy olyan nemzetközi helyzetben, amikor az áram ára egyre inkább csökken. Egyre drágábban lehet atomenergiával áramot előállítani az egész világon, tette hozzá. Az óriási beruzásából, ami a 4-es metró költségének hétszerese, valaki nagyon jól fog járni, de nem a magyar állampolgárok.

Karácsony azt is elmondta, a büszke magyarságról és a szabadságról hallottak mind-mind csak duma, csak azt akarja Orbán vele elleplezni, hogy egy óriási beruházásból óriásit akar kaszálni. – Fontos látni – jegyezte meg a képviselő –, hogy a meglévő blokkok meghosszabbítását a magyarországi zöldszervezetek is támogatják. Az elkövetkező évtizedekben ez alkalmas lenne a magyar energiarendszer átállítására. De a megújuló energiaforrások részesedését is növelni kell, mert az egész világon ez a trend. Hogy húsz év múlva milyen technológiai változások lesznek, nem látjuk előre. Ha húsz év múlva a magyar társadalom egy népszavazáson a bővítés mellett dönt, akkor az elfogadható. Most nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ezt a döntést meghozzuk, semmi nem kényszeríthet erre, leszámítva azt, hogy Orbán Viktor a választások előtt egy óriási üzletet akar kötni saját magának.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A flashmob során az aktivistákat megpróbálták eltávolítani, de ők nem mozdultak, egy szót sem szóltak, csak álltak némán a teraszon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.