Sakkozóhalál: nem hibáztak a kanizsai kórházban

Megfelelő a nagykanizsai kórházban az új influenzás betegek kezelése, nem történt mulasztás az intézményben elhunyt Bagonyai Attila nemzetközi sakkmester ellátása során - állapította meg az ÁNTSZ most zárult vizsgálata.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) - a nagykanizsai kórház főigazgatójának kérésére - az után indított vizsgálatot, hogy az intézményben másfél hete életét vesztette Bagonyai Attila nagykanizsai sakkmester, akit hozzátartozói szerint kezdetben nem láttak el megfelelően.

Mint arról már beszámoltunk, a sakkmestert még decemberben kétszer is mentővel vitték kórházba magas láza miatt, ám mindkét esetben hazaküldték a sürgősségi osztályról. Csak akkor vették fel a belgyógyászatra, amikor harmadszorra került kórházba. A férfit ezután - H1N1 vírusfertőzés gyanúja miatt - három hétig kezelték az intenzív osztályon, de életét nem tudták megmenteni. A gyorsteszt nem igazolta a férfi szervezetében a H1N1 vírust, igaz, a végleges eredményt hozó szerológiai vizsgálatnak még mindig nincs eredménye.

Az ÁNTSZ szakértőjének állásfoglalása szerint a nagykanizsai kórház sürgősségi osztályán a szakmai szabályoknak megfelelően látták el Bagonyai Attilát. Az első kivizsgálása után kezelési javaslattal bocsátották otthonába, másnap pedig megfelelő lázcsillapításban részesítették. A szakértő leszögezte: bár egyes vélemények szerint „szerencsésebb lett volna”, ha a férfit már hamarabb felveszik a kórházba, az, hogy másodszorra is hazaküldték, „nem befolyásolta érdemben a kórlefolyást.”

Időközben a kórházban létrehoztak egy öttagú vizsgálóbizottságot, amely szintén a sakkmester ellátásának körülményeit vizsgálja. Bátorfi József, a kórház főigazgatója közölte: az ÁNTSZ szakértői csak azt állapították meg, hogy szakmai hibát nem vétett a sakkmestert ellátó orvos. A bizottság viszont - tette hozzá - arra is választ keres, hogy „etikailag, erkölcsileg is kifogástalan volt-e a munkája.” A vizsgálóbizottság várhatóan a hét végére készíti el jelentését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.