Sajóbábony: gárdisták ellen is nyomoznak

Újabb két embert vett őrizetbe a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a hétvégi sajóbábonyi események miatt. Egyedné Novodonszki Éva, a kapitányság szóvivője közölte: egy 19 és egy 26 éves férfit vettek őrizetbe. Mindkettő ellen "felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja" miatt indítottak eljárást.

Szombaton lakossági fórumot tartott Sajóbábonyban a Jobbik, ezt követően vasárnap szabadultak el az indulatok a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájába öltözöttek és a romák között. Az eddigi adatok szerint mintegy 40-50 helybéli roma vascsövekkel, karókkal és egyéb, sérülés okozására alkalmas eszközzel vonult a települést jelző táblához, miután megtudták, hogy a Jobbik tagjai a településre érkeznek.

A tömeg szétvert egy autót is, mert állítólag azt hitték, hogy az abban ülők meg akarják őket támadni. Emiatt vették őrizetbe ma a két embert, másik három pedig már szerda óta előzetes letartóztatásban van. További három ember ellen indult még eljárás: egy roma nő megpofozott egy MSZP-s önkormányzati képviselőt, a helyi élelmiszerbolt vezetőjét, mert szerinte ő szervezte a Jobbik lakossági fórumát. A pofozkodót férjével együtt fogják felelősségre vonni. Egy férfi pedig a Jobbik helyi elnökét fenyegette meg. Ők hárman szabadlábon védekezhetnek.

Szabó József, a megyei bíróság szóvivője érdeklődésünkre azt közölte: a "felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak" büntetési tétele - alapesetben - kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, de ez bizonyos esetekben akár 12 évig is emelkedhet.

A rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy nem csak romák, hanem gárdisták ellen is indult nyomozás, mégpedig egyesülési joggal visszaélés vétsége miatt. A rendőrség álláspontja szerint - a beszerzett bizonyítékok alapján - megalapozott gyanú merült fel arra, hogy egyes személyek a bíróság által jogerősen feloszlatott társadalmi szervezet - vagyis a Magyar Gárda - "vezetésére irányuló magatartást tanúsítottak." Azt, hogy ebben az ügyben hány gyanúsított lesz, a nyomozás deríti ki - kaptuk információt a megyei rendőrkapitányságról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.