Saját sikerének tartja az NFÜ elnökének lemondását a Jobbik

A Jobbik szerint az általuk feltárt offshore-botrány miatt mondott le hétfőn Petykó Zoltán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) éléről.

Az ellenzéki párt két országgyűlési képviselője, Szilágyi György és Volner János az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében fogalmaz így, hangsúlyozva, az állami vezető lemondásának időzítése "egyértelműen arra utal, gyanúnk megalapozott, az offshore-ügyeket vizsgáló jobbikos munkacsoport az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb botrányára mutatott rá".

A politikusok kiemelik: az elmúlt hetekben hozták nyilvánosságra, hogy az NFÜ több tucat olyan vállalatot hirdetett ki uniós pénzek pályázati győzteseként, melyeknek tulajdonosai ismeretlen személyek, Gibraltáron, a Csendes-óceánon levő Vanuatun, Cipruson, a Brit Virgin-szigeteken, a Seychelles-szigeteken, a Marshall-szigeteken, a Karib-tengeri Belize-ben vagy Panamában bejegyzett cégek. Az írásbeli kérdésünkre adott válasz alapján bebizonyosodott, a Petykó Zoltán által irányított intézmény nem ellenőrizte, hogy a pályázók által aláírt átláthatósági nyilatkozat megfelel-e a valóságnak - írják a Jobbik képviselői.

Szilágyi György és Volner János szerint a "huzamosabb ideje törvénytelen gyakorlatot folytató szervezet vezetőjének" távoznia kellene a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságából, valamint a Mavir felügyelőbizottságának elnöki székéből is, ugyanis úgy gondolják, az "NFÜ-nél kifejtett tevékenysége alapján valószínű, a törvényes működést más szervezeteknél sem képes biztosítani".

Petykó Zoltán saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel mondott le az NFÜ 2010 júniusa óta elfoglalt elnöki tisztségéréről április 30-ai hatállyal. A fejlesztési ügynökség közleményében arra emlékeztetett, Petykó Zoltán már kinevezésekor egyértelműsítette, hogy csak addig vállalja a feladatot, amíg az NFÜ szervezete képessé nem válik a Magyarország rendelkezésére álló fejlesztési források teljes befogadására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.