Saját kampányuk sokkolja a reformátusokat

Mintha valakinek elgurult volna a gyógyszere a reformátusoknál: az egyszázalékos kampányfilm túlságosan is formabontóra sikeredett. Nekünk egyébként tetszik.

Azok is felfigyeltek rá, akiket a református egyház a hagyományos csatornákon eddig nem nagyon tudott elérni - indokolta Bölcskei Gusztáv püspök, a zsinat lelkészi elnöke, miért sikerült jól az egyszázalékos adófelajánlásra buzdító kampányfilm.

A figyelem felkeltése kétségtelenül megvalósult, de a film ezzel együtt botrányt is kavart a reformátusoknál. Sokan lelkesednek, sokan fanyalognak. Nem mindenkinél jött át az üzenet, hogy "alapjaiban kell átgondolni az egyszázalékos felajánlási rendszert, mert a jelenlegi mechanizmus nehézkes".

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Bogárdi Szabó István, a dunamelléki egyházkerület püspöke az egyik református portál kérdésére nem is titkolta, hogy szerinte a félperces alkotás mindenféle szempontból tévedés. A film falanszternek mutatja a világot, az adóhatóságot frusztráló üzemnek, ráadásul senkit nem ösztönöz adója egy százalékának felajánlására: "mintha Poroszországban lennénk a 20. század elején. Egyetlen pozitív üzenete sincs a reklámnak, csak annyi, hogy 186 ezer embernek már sikerült elfogadtatnia felajánlását."

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Lehet, hogy református tisztségviselőként nekünk is más lenne a véleményünk, így viszont tetszik - különösen a rendezői változat. Ha nem olvastuk volna a Szívlapát blogon, akkor azt mondanánk, hogy a képi világ az Orwell regényéből készült filmet, az 1984-et idézi, de be kell lássuk, a szívlapátosoknak van igazuk: ez bizony tisztára a Brazil.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.