'Saját jelöltjeikre szavazhassak a külhoni magyarok!'

A Modern Magyarország Mozgalom azt kezdeményezi, hogy a határokon túl élő, kettős állampolgársággal rendelkező magyarok a parlamenti választásokon ne a magyarországi pártokra, hanem a saját maguk által állított külhoni jelöltekre voksolhassnak, és őket juttassák be a magyar országgyűlésbe.

A Modern Magyarország Mozgalom elismeri, sőt, fontosnak tartja a kettős állampolgárság intézményét és az állampolgárok közötti egyenlőséget, tiszteletben tartja a kettős vagy akár többszörös kötődést is, ám megítélése szerint a jelenlegi, hatalmi érdekeket szolgáló szavazási rendszerből súlyos problémák adódnak - olvasható az MMM közleményében.

A Bokros Lajos nevével fémjelzett szervezet szerint sokan elutasítják annak a lehetőségét, hogy az, aki nem életvitelszerűen tartózkodik a határainkon belül, közvetlenül befolyásolja a Magyarországon élő, dolgozó, adózó ember életét, politikai preferenciáját. "Ezért mi azt mondjuk: A külhoni magyarok ne szavazzanak olyan képviselőkre, akik a hazai pártok révén kerülnek fel a listákra, akiknek a tevékenysége egyértelműen Magyarországra korlátozódik, s akiknek semmi ráhatásuk nincs a politikai határokon túli magyarok életére" - fogalmaz a közlemény.

A mozgalom úgy látja, a választásnak csak egyetlen értelmes és tisztességes formája képzelhető el: ha a külhoni magyarok saját képviseletüket juttatják be a magyar parlamentbe.

"A Modern Magyarország Mozgalom álláspontja szerint a határon túli magyarok tehát csak a saját maguk által létrehozott listákra szavazzanak. Erre a jól működő gyakorlatra Európa sok-sok országában van példa. Ezzel a módszerrel eleve kihúzzuk a jelenlegi átgondolatlan és felelőtlen javaslat méregfogát. A Modern Magyarország Mozgalom, a valódi nemzeti összefogás jegyében felelőtlenségnek tartja pillanatnyi vélt politikai érdekeknek alávetni és tovább rombolni a korántsem felhőtlen magyar-magyar viszonyt" - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.