Honnan tudták idő előtt az eredményeket?

Bizonyosan nem hivatalos forrásból jutottak el vasárnap este az EP-választás részeredményei a Mandiner internetes portálhoz és más médiumokhoz – közölték érdeklődésünkre a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).

Pálffy Ilona
Pálffy Ilona
Honéczy Barnabás / MTI

A Pálffy Ilona által vezetett testület tájékoztatása szerint a 11 óra előtt nyilvánosságra került adatok többé-kevésbé pontosak voltak ugyan, ám a szavazatösszesítő rendszer számaitól szignifikánsan eltértek. Az irodánál egyébként hangsúlyozták, hogy 31, 67, majd 78 százalékos feldolgozottság mellett – a sajtóban ilyen részadatok jelentek meg – nem is álltak rendelkezésre pontos szavazatarányok. De nem is lett volna különösebb értelme a feldolgozás köztes állapotát figyelni – jelentették ki –, hiszen az uniós szabályok miatt este 11-ig semmit nem tehettek közzé, utána viszont gyakorlatilag a végeredménnyel állhattak elő.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a szavazatösszesítés teljes folyamatára csak néhány vezetőnek volt rálátása. Ezért is kizártnak tartják, hogy bármely média az irodától szerezhetett volna információt. Szakértők szerint inkább arról lehet szó, hogy a pártok szavazókörökbe delegált képviselői szolgáltattak adatokat a helyi eredményekről, és ezeket országosan összesítették. Ez egyébként teljesen törvényes, hiszen a szavazatszámláló bizottságok jelölő szervezetek által megbízott tagjai a jegyzőkönyvek másolatát is megkaphatták, és azok tartalmát tetszésük szerint nyilvánosságra hozhatták. Erre a lehetőségre egy korábbi nyilatkozatában az NVI elnöke is utalt.

A választási iroda adatai szerint a pártok a szavazatszámláló bizottságokba több mint 28 ezer főt delegáltak, de mind a tízezer helyen csak a Fidesz és a KDNP képviselői voltak jelen. Így alaposan valószínűsíthető, hogy a sajtóban megjelent előzetes eredményeket az általuk közölt adatok alapján számították ki. Egy párhuzamos szavazatösszesítő rendszer kialakítása egyébként viszonylag könnyű feladat. Elég hozzá egy jelszóval védett internetes oldal, ahová akár egy okostelefonról mindenki beviheti a saját szavazókörében kialakult eredményt, és a többi már a gép dolga, mert a számokat egy egyszerű szoftver is képes folyamatosan összesíteni.

A Fidesztől szerettük volna megtudni, valóban működtettek-e saját informatikai rendszert, és azt is, a párttól kapott-e előzetes adatokat néhány médium. A választási szervek iránti közbizalom megőrzése érdekében is fontos, hogy megerősítsék: az egyes kivételezett fórumokat tényleg a Fidesz tájékoztatta. Kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.