Saját alaptörvényét sem tudja betartani a Fidesz

Megint csőbe húzta a baloldalt a Fidesz az önkormányzati választási szabályok átírásával. Feltéve, hogy az Alkotmánybíróság nem kaszálja el a pénteken nyilvánosságra hozott koncepciót.
Meccs közben írja a szabályokat és pillanatnyi érdekei szerint alakítaná át az önkormányzati választási rendszert a Fidesz - írta pénteken közzétett elemzésében a Political Capital. Az EP-választás ismeretében finomhangolt koncepció beszűkíti az ellenzék mozgásterét, de több ponton alaptörvény-ellenes is lehet.

Rogán Antal és Kósa Lajos mai bejelentése szerint a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 kompenzációs listán bejutott képviselő ülne a Fővárosi Közgyűlésben. Ezzel Budapesten megszűnne a pártlistákra való szavazási lehetőség, és vele együtt a fővárosiak közvetlen képviselete is - emlékeztetett jelentésében a politikai elemző műhely.

Felhívják a figyelmet, hogy "ezzel az öszvérmegoldással alighanem alaptörvény-ellenes helyzet áll elő". Ezt arra alapozzák, hogy a Fővárosi Közgyűlés önálló népképviseleti szerv, amelynek tagjai a választópolgárok szavazatai alapján kell, hogy elnyerjék mandátumukat. A ma bejelentett új rendszer azonban legfeljebb közvetett választást eredményez: a (kisebb részt vesztes, nagyobb részt győztes) polgármesterjelöltekre leadott szavazataink eredményeznék a fővárosi mandátumokat is.

A Political Capital szerint még nyilvánvalóbban alaptörvény-ellenes, hogy a kerületek lélekszáma között óriási különbségek vannak. Az I. kerületben például 20.949-en szerepeltek vasárnap a névjegyzékben, míg a XIV.-ben 92.806-an. Az Alkotmánybíróság számos határozatában kimondta: sérti a választójog egyenlőségét, ha a kétszeres mértéket meghaladó aránytalanság keletkezik a választókerületek lélekszámában.

A fideszes koncepció alapján ráadásul a 23 kerület több mint felében, 12 helyen kell polgármesterjelölt a kompenzációs listához, csakhogy a baloldalon nagyon nehézkesen lehet mindhárom pártnak (MSZP, Együtt-PM, DK) önálló kompenzációs listája. A Political Capital szerint a pártoknak emiatt három lehetőségük marad: vagy közös polgármesterjelölteket állítanak az összes kerületben, vagy - megállapodás hiányában - "mindenki járja a maga útját", vagy felosztják egymás között a kerületket. Az elemzés szerint mindhárom nagy kockázatokkal jár a baloldal számára,  viszont mindhárom kedvez a Fidesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.