Safarov és a nemzetbiztonsági kockázat

Az LMP továbbra is azt kéri, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága vegye napirendre Ramil Safarov kiadatásának ügyét. Erre a párt szerint azért van szükség, hogy kiderüljön: milyen konkrét ok miatt döntött a kormányzat az azeri katonatiszt kiadatása mellett, és lehet-e ennek nemzetbiztonsági kockázata.

Mile Lajos, az LMP politikusa arra hivatkozott, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a nemzetbiztonsági bizottság előtti keddi meghallgatásán „hitet tett” a testület súlyának növelése mellett. Az LMP ennek alapján arra kéri a kormányt és a kormánypárti képviselőket, hogy cselekedjenek az államtitkár ígérete szerint, és vegyék napirendre Ramil Safarov azeri katonatiszt kiadatásának ügyét – közölte.

Szavai szerint egy zárt ülésen be lehetne mutatni, hogy milyen megfontolások vezették a kormányt az ügyben, és milyen kockázatokat rejt a kiadatás. A nemzetbiztonsági bizottságnak azt is meg kellene ismernie, hogy a kiadatás előtt a kabinet milyen egyeztetéseket folytatott a magyar titkosszolgálatokkal, történt-e tényleges kockázatelemzés, illetve felkészültek-e az esetleges atrocitások megelőzésére. A képviselő arra is kíváncsi lenne, hogy a szakszolgálatok egyeztettek-e külföldi partnereikkel, illetve az örményekkel.

Mile Lajos emlékeztetett arra, hogy a bizottság napirendjén már kétszer is szerepelt a téma, de Kocsis Máté (Fidesz) javaslatára a kormányzó többség azt levetette. A politikus hangsúlyozta, tették ezt annak ellenére, hogy az esetet korábban tárgyaló külügyi bizottságban felvetődtek olyan kérdések, amelyek indokolják a nemzetbiztonsági bizottság részvételét.

Utalt arra, a híradásokban is napvilágot látott, hogy megfenyegették Azerbajdzsán budapesti nagykövetségét. Külön kiemelte, hogy a szocialista Bárándy Gergely és az LMP-s Ertsey Katalin, akik betekinthettek az ügy kormányzati irataiba, egyaránt azt mondták: azokban szerepeltek nemzetbiztonsági kockázatra vonatkozó kitételek.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek.

Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.