Ruszkik, haza! Ruszkik, vissza!

A Párbeszéd Magyarországért tagjai a Lánchídra felmászva, a Femen egyik aktivistája a szervezet hagyományainak megfelelően félmeztelenül tiltakozott az orosz elnök budapesti látogatása ellen, de volt szimpátiatüntetés is.

– Vedd le azonnal azt a rohadt jelmezt! Itt a vége, befejeztem! – üvöltötte a csontváz maskarát viselő nő a Keleti pályaudvar előtt még hétfő este, nem sokkal azután, hogy elkezdődött a „Putyin: nyet! Európa: igen!” elnevezésű tüntetés.

A Femen először tiltakozott Magyaroarszágon
A Femen először tiltakozott Magyaroarszágon
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A megszólított, Pópának öltözött férfit váratlanul érte a csontváz kirohanása:

– De hát még csak most kezdtünk tüntetni!?

– Nem dolgozom veled többé! Kisajátítottad a sajtót! Csak úgy riszáltad magad a kameráknak!– indokolt a csontváz.

Ennél már csak komikusabbá vált a magukat „wakeuphungary” csoportnak nevező fiatalok között zajló párbeszéd, amelyben részt vett még egy „ara” is. Ha jól értettük, a Pópa Putyint, az ara Orbánt, a csontváz pedig közös munkájuk eredményét szimbolizálta. Mindenesetre a vita vége az volt, hogy a résztvevők kibékültek, beálltak a tüntetők közé, aztán nagy egyetértésben skandálták: „Ruszkik, haza!” Bár az egység helyreállt, a csoport működésében a továbbiakban is akadtak zavarok: keddre újabb akciót hirdettek, majd kis híján lekésték saját tüntetésüket, pontosabban tiltakozó molinójuk kifeszítését.

– Mi legyen, ha jönnek a rendőrök? – kérdezték aztán a sajtó képviselőitől az utolsó percben beesett tüntetők, majd a döbbent tekintetek láttán inkább csak egyszerűen kicsomagolták a transzparenst. Azt írták rá: „Orbánistan powered by eur?” Az egyik aktivista, aki a nevét nem árulta el, azt mondta: azért tüntetnek, mert Orbán „szoftos" diktatúrát épített, ami tarthatatlan, ráadásul közpénzből, jobbára uniós forrásokból alakítja birodalmát. A molinóra írt mondattal – tette hozzá – Nyugat-Európának is üzennek: jeleznék, hogy a német, a francia adófizetők is hozzájárultak a NER kiteljesedéséhez.

Megérkezett a rendőrség is: hat járőr a szárazföldről figyelte a rakparton molinót tartó fiatalokat, a Dunán pedig két motorcsónakkal „biztosították a helyszínt.” A jelentős erőket végül nem vetették be. Ez jó döntésnek bizonyult, mert a demonstrálók 20-25 perc múlva csomagolni kezdtek.

– Elhúzunk haza – mondta az egyik aktivista, és miközben cigarettát sodort magának, elcsigázottan kérdezte meg: – Csak azt tudnám, miért pont ma kellett tüntetni? Rohadt fáradt vagyok, két napig vidéken voltam a csajommal.

– Talán a Putyin-látogatás miatt esett keddre a választás – segítettük ki.

– Miért, ide jön a Putyin? – kérdezte a srác, és őszintén megdöbbent, amikor jeleztük neki, kedd kora délután landolt Ferihegyen. A „wakeuphungary” csoporténál akadtak átgondoltabb Putyin- és Orbán-ellenes megmozdulások is a városban. Kedd hajnalban például a Párbeszéd Magyarországért két aktivistája felmászott a Lánchídra, és egy nagy transzparenst lógatott le az úttest fölé. A molinón a Paks2 felirat állt, az alatt pedig magyarul, angolul és oroszul is kiírták: „Kösz, nem!” Délelőtt a MostMi közösség aktivistái a „Szevasz, Viktor! Szevasz, Vlagyimir!” felkiáltás jegyében mentek az orosz nagykövetség épületéhez, hogy átnevezzék a Bajza utcát. Anna Politkovszkaja nevét viselő táblát helyeztek el: ő volt az „a független, bátor, igazságszerető oknyomozó újságíró” – írta a MostMi –, akit „azért gyilkoltak meg, mert ki merte mondani, hogy mi folyik Putyin Oroszországában.” Délután a Parlament közelében egy Femen-aktivista tartott villámtüntetést. A nő félmeztelenre vetkőzött, majd a szoknyáját felhúzva bírálta Putyint addig, amíg a rendőrök egy mikrobuszba nem tuszkolták.

A sok Putyin-ellenes megmozdulásra jutott egy szimpátiatüntetés is. Az orosz nagykövetség előtt nem sokkal azután kezdődött el Putyin éltetése, hogy elhaladt az épület előtt a negyven-ötven autóból álló elnöki konvoj. A harminc-negyven résztvevő között volt, aki tenyérnyi árpádsávos zászlóval díszített fekete kabátban érkezett, más Putyin-portrét lobogtatott, s akadt, aki olyan magyar zászlóval érkezett, amire azt írta nagy betűkkel: „Ruszkik, vissza”. A tüntetés szervezője, Balog István – aki többször szervezett már bankellenes demonstrációkat – érdeklődésünkre azt mondta: azért állnak ki Putyin mellett, mert ő tudja a legtöbbet tenni a világbékéért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.