Rubovszky aggályosnak tartja Gyurcsány mentelmi ügyét

Aggályai vannak Rubovszky Györgynek, az Országgyűlés mentelmi bizottsági elnökének a Gyurcsány Ferenc exkormányfő ügyében benyújtott ügyészségi indítvánnyal kapcsolatban, ám erről csak azok után hajlandó nyilatkozni, ha eldől, hogy - Gyurcsány kérésére - nyilvános lesz-e mentelmi bizottság ülése.

Május 17-én dönt az Országgyűlés mentelmi bizottsága arról, hogy mikor hallgatják meg Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt - közölte a távirati iroda kérdésére Rubovszky György, a testület kereszténydemokrata elnöke szerdán azok után, hogy a bizottsági tagok abban maradtak: átnézik a beérkezett dokumentumokat, és csak ezt követően ülnek le egyeztetni ebben az ügyben.

Május 17-én tehát még csupán arról döntenek, hogy mikor hallgatják meg a korábbi szocialista kormányfőt, akit hivatali visszaélés miatt tervez gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben. Gyurcsány Ferenc korábban azt jelezte, hogy az ügyészség mellett saját maga is kéri a mentelmi jogának felfüggesztését a parlamenttől, és az ügy minden, számára elérhető dokumentumát nyilvánosságra hozza. Azt is kezdeményezi, hogy ügyében a parlament mentelmi bizottsága - a főszabálytól eltérően - nyilvános ülést tartson.

Gyurcsány Ferenc indítványáról az Országgyűlésnek kell döntenie - mondta el Rubovszky György. A nyílt ülés elrendeléséhez egyébként házszabálytól való eltérésre van szükség, amihez a képviselők négyötödének támogatása szükséges. Erről a házbizottság minden bizonnyal csak a jövő héten hozhat döntést.

Rubovszky elmondta: vannak kételyei az ügyészségi anyaggal kapcsolatban, és ha a testület tagjai is egyetértenek vele, kiegészítést fog kérni az eljáró hatóságtól. A kormánypárti politikus addig nem kívánt részleteket elárulni aggályairól, amíg nem született döntés arról, hogy nyilvános ülést tartanak-e.

A mentelmi bizottság elnöke a mentelmi ügy tárgyalásáról, idejéről és helyéről köteles az érintett képviselőt értesíteni. Ha a képviselő megjelenik, kérésére meg kell őt hallgatni, de a bizottság ülésén egyébként - kivéve a képviselő mentelmi joga megsértése tárgyában tartott ülést - nem lehet jelen - rendelkezik a házszabály.

(Forrás: mti.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.