Rubovszky: Mesterházy 'falaz' a Simon-ügyben

A kormánypárti politikus elmondta, hogy Mesterházy Attila meghívásuk ellenére nem jelent meg a bizottság előtt.
Közlése szerint "durva hangú, kioktató" levelet küldött az MSZP elnökétől, amelyben azt írta, hogy az ügyben az ügyészség nyomoz, a bizottságnak nincs joga ahhoz, az ügyről pedig nincs új információja, ezért nem vesz részt az ülésen.

Rubovszky György emlékeztetett, azért hívták meg az ellenzéki politikust, hogy tisztázza azt a nyilatkozatát, miszerint a Simon Gábor eltitkolt bécsi számláján lévő pénz a volt szocialista elnökhelyettes politikai pályafutása előttről származik.

Hozzátette: Mesterházy Attila levelére még szerdán válaszolt, azt írta, "tanuljanak már meg olvasni", nem Simon Gábor pénze után érdeklődik, hanem azután, min alapszik a pártelnök nyilatkozata. Erre a kérdésre Mesterházy Attilának mint képviselőnek kellene válaszolnia - jegyezte meg, hozzátéve, hogy erre a levélre már nem válaszolt a pártelnök.

Rubovszky György azt mondta, a bizottsági ülésen felvetette, hogy ez a magatartás arra a gyanúra hívja fel a figyelmet, hogy "Mesterházy Attila vagy saját magának, vagy csak másoknak, de falaz az ügyben". Hozzátette: ezt az álláspontját a bizottság öt igen, egy nem szavazattal támogatta. Megjegyezte, a szocialisták távolmaradása a bizottság üléséről a Simon-ügy kezdete óta, az "össznépi falazás" gyanúját erősíti.

Szerinte Mesterházy Attila ezzel a magatartással a szocialista párt felelősségét a pénz tekintetében részben magára húzza, legalábbis gyanúba keveri. Mint mondta, más magyarázatot nem tud adni arra, hogy a pártelnök miért folytatja ezt "a buta struccpolitikát".

Beszámolt arról, hogy március 20-a körül kapják meg a Pécsi Egyetemtől kért szakvéleményt a kifizetett juttatások visszakövetelhetőségéről. Ez is szerepelni fog a bizottsági jelentéstervezetben, amelyről várhatóan március 24-én szavaz a mentelmi bizottság, így a március 31-ig határidőig be tudják nyújtani a javaslatot az Országgyűlésnek.

Az elnök közölte, a testület felkérte, "hatékony hangon" hívja fel ismét Mesterházy Attilát, hogy március 24-én jelenjen meg a bizottság előtt és válaszoljon a felmerült gyanúra. A bizottság azt is kérte, hogy az üléstől távolmaradó szocialista képviselőket - a miskolci Simon Gábort és Göndör Istvánt - is hívja fel arra, hogy jelenjenek meg a munkahelyükön és vegyenek részt a munkában - közölte.

Kérdésre válaszolva hozzátette, távolmaradásuk nem jár szankcióval, arra majd az új országgyűlési törvény ad lehetőséget.

Schiffer András (LMP) az ülésről távozóban azt mondta, a bizottságnak nincs lehetősége az elfogadott álláspontban gyanút megfogalmazni, vagyis nem lehet burkoltan bűncselekménnyel megvádolni valakit. Elmondta, ő ezzel az állásponttal nem értett egyet, mert semmilyen arra utaló adat nincs, hogy ez a pénz a szocialista párté lett volna. A politikus felháborítónak tartja ugyanakkor, hogy bizottsági tagok bojkottálják a testület munkáját.

240 millió forint

Simon Gáborról február elején derült ki, hogy mintegy 240 millió forintnak megfelelő összeget tart egy ausztriai számlán, amelyről nem adott számot vagyonnyilatkozataiban.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.