Rózsaszínben virágzik a tündérrózsa

Magyar Nemzet: Integetők a börtön előtt. Népszava: Az idén már nem lesz választás. Kelet-Magyarország: Kinyílt az amazonasi tündérrózsa.

Rejtjelek a börtön körül - címmel ír a Magyar Nemzet a Venyige utcai börtön előtt álló hozzátartozók és a fogvatartottak jelbeszédéről. „Létra, törülköző, fehér kendő, mobiltelefon: csak néhány eszköz, amely a rabokkal való kommunikációt segíti. A Venyige utcai büntetés-végrehajtó intézet előzetes letartóztatásban ülő fogvatartottjaival szinte folyamatosan tartják a kapcsolatot a rokonok, a szerelmek, hajnal öttől késő estig. És hogy a bentiek kellemesebben érezzék magukat, a hozzátartozók olykor születésnapi partit is csapnak az utcán, a hölgyek pedig még csábos fehérneműjüket is megvillantják. (...)

Elegáns, méregdrága autók ugyanúgy parkolnak, mint ütött-kopott roncsok. Tulajdonosaik a hatalmas betonépület felé fordulva kiabálnak a bent lévőknek. Melléjük állunk, ügyet sem vetnek ránk, ide mindenki ugyanazért érkezik. Körbenézek: egyszerre tízen is írnak a levegőbe fehér zsebkendővel, olyan gyorsan, hogy szemmel alig lehet követni. Képtelenség, hogy ezt elolvashatja bárki is, gondolom. Egy vékony szőke nő fehér kesztyűt viselve jelez kedvesének."

Előre hozott választás - beváltatlan ígéret - a Népszava cikkének címe. „Bár jogilag még beleférne, gyakorlatilag semmi esélye nincs az előre hozott választásoknak, noha a Fidesz évek óta ezzel próbálta mozgósítani szavazótáborát és tematizálni a közéletet. Néha - utalás szintjén - még most is előkerül a lehetőség, de érdemben már a legnagyobb ellenzéki pártban sem számolnak azzal, amit hosszú időn át elszántan követeltek. Ők is a jövő tavaszra készülnek.

Láthatóan könnyen és megrázkódtatás nélkül túljutott a Fidesz az előre hozott választások elmaradásán. Lényegében az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése, azaz 2006 szeptembere óta követelték ezt, sőt, ez volt az egyik legfontosabb üzenetük híveiknek, három év alatt mégsem tudták keresztülvinni akaratukat.

Legkésőbb október 9-ig lehetne kitűzni az előre hozott választások időpontját ahhoz, hogy még az idén meg lehessen tartani a szavazást. A választási eljárási törvény kimondja, hogy időközi választást nem lehet tartani az általános választások évében január 1-je és augusztus 31-e között. Továbbá a szavazás napja nem eshet nemzeti ünnepre vagy a munka törvénykönyve szerinti munkaszüneti napra, illetve az azokat megelőző vagy követő napra. Tehát a legutolsó lehetséges időpont december 20-a az előre hozott választásra, ezt az időpontot viszont legkésőbb 72 nappal korábban, azaz október 9-én ki kellene tűzni. A szeptember közepén összeülő parlamentnek elvben lenne ideje, hogy kimondja a feloszlatást, csak szándéka nincs rá. Ráadásul oka sincs annak, miért kellene idő előtt választani. A Bajnai-kormány sikeresen hajtja végre a válságkezelést, amire vállalkozott. A választás így szinte bizonyosan április elején lesz, mivel az államfő régóta követett gyakorlata, hogy a választások, népszavazások időpontját a lehetséges legkorábbi időpontra tűzi ki.

A Fidesz táborában azonban nem okoz feszültséget a be nem váltott ígéret - nyilatkozta lapunknak Debreczeni József politológus."

Kinyílt a tündérrózsa - írja a Kelet-Magyarország. „Hétvégén kinyílt az amazonasi tündérrózsa a nyíregyházi botanikus kertben. Az estefelé nyíló különleges növény a közeljövőben várhatóan még fog virágozni."

A virágról azt lehet tudni, hogy A növény virágja két este nyílik, első este hófehérek, második este rózsaszínűek a virág szirmai. Nézze meg Magyarország legnagyobb levelét! Ennek a tündérrózsának másik jellemzője óriási levele, amely másfél vagy két méter átmérőjűre is megnőhet. Egy kisgyereket is fenntarthat a víz felszínén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.