Rózsa-Flores neve felbukkan az újabb megfigyelési ügyben

A legújabb megfigyelési ügy egyik szála a Heti Válasz információi szerint a fideszes politikusokról készített feljegyzésektől indulva, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatásán át elvezet a Bolíviában máig tisztázatlan körülmények között 2009-ben meggyilkolt Eduardo Rózsa Floresig.

A lap szerint Gyurcsány Ferenc 2006-os őszödi beszédének kiszivárogtatását követő fideszes egyeztetésekről is „keletkezett nyom” a titkosszolgálatoknál. Feltételezések szerint ennek az is lehet a magyarázata, hogy a hangfelvétel olyan személytől kerülhetett az akkori ellenzék valamely vezetőjéhez, akit már eleve figyelt a nemzetbiztonság. Márpedig – írja a lap – volt olyan NBH-célszemély, akit összefüggésbe hoztak a hangfelvétel terjesztésével: Eduardo Rózsa Flores.

Az 1960-ban, Santa Cruzban született, 1975-től Magyarországon élt író-színész-katona Eduardo Rózsa Flores neve nem most bukkant fel először az őszödi beszéd kiszivárogtatásának ügyében. Mint arról már írtunk, 2009 tavaszán Brády Zoltán, a Kapu című folyóirat főszerkesztője nyilatkozta, hogy ő és Eduardo Rózsa Flores szivárogtatta ki a beszédet. Arról, hogy kitől, miként kapták meg állítólag a felvételt, nem beszélt Brády, arról viszont igen: a hanganyag nyilvánosságra kerülése után folyamatos támadások érték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Florest, aki szívinfarktust kapott, s végül úgy döntött, elmegy innen.

Az egykor a horvátországi háborút is megjárt Rózsa Flores Bolíviába utazott – mint azt egy interjúban elmondta –, azért, hogy „megszervezze Santa Cruz tartomány katonai védelmét.” Nem sokkal ezután azonban máig tisztázatlan körülmények között életét vesztette. Egy kommandós akció során őt, az erdélyi Magyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert 2009 április 16-án lelőtték, két túlélőt, a magyar Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Francisco Tadicot pedig elfogták. A bolíviai hatóságok azzal magyarázták az akciót, hogy a „terrorista összeesküvők” Evo Morales elnök és más vezetők meggyilkolását tervezték.

Azóta viszont egyre több kétely merült fel a történtek kapcsán, mind többen vélik úgy: a terrorelhárítási akcióból semmi nem igaz, valójában meggyilkolták Rózsa Florest és társait, a kormányzat így akart leszámolni az önállósodásra törekvő Santa Cruz tartomány hangadóival.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.