Rövidebb lesz az állami ügyintézés

Az általános ügyintézési határidő 2014 januárjától harmincról 21 napra csökken, miután több ponton módosult a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény.

A Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter jegyezte indítvány minősített többséget igénylő rendelkezéseit 258 igen szavazattal, 54 nem ellenében, 38 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés. Eszerint az eljáró közigazgatási hatóság vezetője az ügyintézési határidőt ezután csak kivételesen indokolt esetben hosszabbíthatja meg.

Ugyancsak az eljárások gyorsítását szolgálja, hogy abban az esetben, ha a hatóság az eljárási kötelességének az ügyintézési határidőn belül nem tesz eleget, a felügyeleti szerv nem mérlegelheti új határidő megállapítását, hanem kötelező soron kívüli eljárásra utasítania.

Mindemellett a jogszabály 2014. január 1-jétől változtat a hatályos szabályozás logikáján, és az ügyintézési határidő jogtalan túllépésével az ügyfélnek okozott károk, hátrányok csökkentése érdekében általánosan "a hallgatás beleegyezés" elvét alkalmazza.

A törvény értelmében a közigazgatási hatósági eljárásról szóló jogszabály a tényállás tisztázása, valamint az ügyfél jogának vagy jogos érdekének védelme és előmozdítása érdekében együttműködési kötelezettséget írhat elő az eljárás és a hatósági ellenőrzés során az érintett hatóságoknak, nevesítve ennek formáit és elmulasztásának szankcióját.

Mivel a szaktárca szerint a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény jelenleg elnagyoltan kezeli az eljárási költségeket, az erről szóló fejezetet is újraszabályozták, részletesebb szabályokat állapítva meg.

Az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtti módosító indítványával a jogszabályba bekerültek az Egyenlő Bánásmód Hatóságra vonatkozó szabályok is, mondván, hogy a hatóság autonóm államigazgatási szervvé alakulásával jogállását újra kell szabályozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.