Rossz tételsort osztottak a felvételizőknek

Tévedésből rossz tételsort osztottak ki egy szegedi iskolában a pénteki középiskolai felvételi vizsgán. A hibát gyorsan korrigálták.

Egy szegedi iskolában az írásbeli vizsgák kezdetén a felvételizők egy részének tévedésből először nem a megfelelő típusú feladatlapot osztották ki pénteken – tájékoztatta lapunkat az Oktatási Hivatal. Hozzátették: néhány perc után korrigálták az elkövetett hibát. A tanulók megkapták a számukra előírt feladatlapot, és a vizsga ezen a helyszínen is rendben lezajlott.

Nem ez az első eset, hogy rossz tételsorokat osztanak ki "tévedésből" a diákoknak. A "tévedés" oka ugyanakkor meglehetősen érthetetlen, hiszen a feladatsort rejtő csomagokon jól láthatóan föl vannak tüntetve az adott vizsgák dátumai is. Ennek ellenére olykor megtörténik, hogy nem az adott napra szóló feladatsort adják oda a diákoknak (a pótfelvételit például pár nappal később írják a rendes írásbeli időpontjában betegség vagy más okok miatt megjelenni nem tudó diákok).

Így történt ez például 2010-ben is, amikor az egyik fővárosi középiskolában a pótfelvételi feladatait tartalmazó borítékot bontották föl, a diákokkal pedig ezeket a magyar és matematikai feladatsorokat oldatták meg. Ezzel viszont ismertté váltak a pár nappal később sorra kerülő pótfelvételi feladatsorai, ami előnyt jelentett volna az azon részt vevő diákoknak. A tételsorokat ezért lecserélték, ami akkor mintegy másfél millió forintba került. 

Most azonban erre nem lesz szükség. Az Oktatási Hivatal hangsúlyozta: az esemény nem befolyásolja a vizsgák további menetét, így a nyolcadik osztályosok szombati központi írásbeli felvételi vizsgáját sem.

Az egységes írásbeli vizsgákon pénteken és szombaton mintegy 60 ezer diák vett részt. Pénteken a 8 és 6 osztályos gimnáziumba jelentkezők, szombaton pedig a 9. évfolyamra és a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezők töltötték ki a teszteket. Azok a tanulók, akik ezekben az időpontokban alapos ok miatt nem tudtak részt venni az írásbeli vizsgán, január 24-én 14 órától pótló írásbelit írhatnak. Vizsgát ismételni viszont nem lehet.

Az írásbeli felvételi vizsgán a felvételizők magyar nyelvi és a matematikai kompetenciáit mérik, a központilag kiadott feladatlapok alapján. Külön feladatlapok készülnek a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, valamint a 9. évfolyamra jelentkezőknek.

A feladatlapokat az évfolyamok szerint külön-külön megszervezett bizottságok készítik. Elsősorban nem a tantárgyi, lexikális tudást mérik, hanem azokat a képességeket és készségeket, amelyek a középiskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek. A feladatlapok és a javítási-értékelési útmutatók már elérhetőek az Oktatási Hivatal honlapján

A kiértékelt dolgozatokat a vizsgázó és szülője meghatározott helyen és időben, az iskola képviselőjének jelenlétében megtekintheti. Ennek helyéről és idejéről az iskola igazgatójának még a vizsga megkezdése előtt tájékoztatnia kell a vizsgázókat. A vizsgázó kézzel vagy elektronikus úton (például digitális fényképezőgéppel) másolatot készíthet a kijavított dolgozatáról, és – kizárólag a hivatalos javítási-értékelési útmutatótól eltérő értékelés esetén – az értékelésre észrevételt tehet.

Az észrevételt a megtekintést követő első munkanap végéig – 16 óráig – írásban adhatja le, amelyet az iskola köteles érdemben elbírálni, majd a bírálat eredményét határozat formájában, megfelelő indoklással, az észrevétel benyújtását követő három munkanapon belül írásban közölni az észrevételt tevővel.

Az írásbeli vizsga eredményéről a vizsgát szervező iskola 2013. február 7-ig közvetlenül tájékoztatja a vizsgázókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.