Rossz idők jönnek a biciklisekre

Évről évre sokkal több kerékpárt lopnak el ősz elején, mint az év többi hónapjában, ráadásul ekkor a kerékpárosok által okozott balesetek száma is számottevően megemelkedik – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A KSH elmúlt tíz évre vonatkozó statisztikái szerint a közutakon a személyi sérüléses balesetek okozói között évről évre nő a kerékpárosok aránya. A nyár végi, kora őszi időszak a legveszélyesebb, mert ekkor történik a bringások által okozott évi 1700-2000 baleset mintegy 30 százaléka – áll a kutatási adatokat összegző AEGONdirekt.hu közleményében.

Az ORFK országos statisztikája szerint ebben az időszakban minden évben jelentősen emelkedik a regisztrált kerékpárlopások száma is. A tavalyi összes biciklilopás (10 508 alkalom) több mint 61 százaléka, míg a 2010-ben regisztrált esetek (9181 alkalom) 63 százaléka történt az év második felében.

Az eltulajdonított járművek értéke is egyre nagyobb: míg az ellopott kerékpárok száma 2010-ről 2011-re csaknem 15 százalékkal nőtt, addig a tolvajok által okozott kár értéke 20 százalékkal volt több tavaly (2010-ben 450 millió, 2011-ben 540 millió forintnyi). A kutatás eredményei szerint az elmúlt öt évben a kerékpárlopások felderítési eredményessége átlagosan meghaladta a 21 százalékot, ami azt jelenti, hogy a rendőrség minden ötödik ellopott kerékpárnak a nyomára akadt.

A kutatást végzők óvatosságra intik a kerékpárosokat, valamint olyan biztonsági zárak beszerzésére ösztönzik őket, amelyek nem csak látszatvédelmet nyújtanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.