Rossz a levegő a Közép-Dunántúlon

Jelentősen romlott a levegő minősége a Közép-Dunántúlon: a zöldhatóság adatai szerint a szálló por koncentrációja Ajkán, Veszprémben, Várpalotán, Székesfehérváron és Dunaújvárosban szerdán meghaladta a riasztási küszöbértéket - közölte a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője csütörtökön.

Nagy Attila elmondta, hogy a levegő szennyezettsége már két nappal ezelőtt is meghaladta a riasztási küszöbértéket Székesfehérváron és Várpalotán, a másik négy mérőállomáson a kisméretű szálló por (PM 10) egy napra számított átlagmennyisége túllépte a tájékoztatási küszöbértéket.

Kiemelte: a felsorolt városok közül csak Székesfehérvárnak és Veszprémnek van szmogriadó rendelete, így ezeken a településeken lehet korlátozó intézkedéseket bevezetni, amelyek a kihirdetést követő napon léphetnek életbe. A szakember szerint - mivel a meteorológiai előrejelzések szerint nem várható javulás - Veszprémben pénteken, az eredmények függvényében, elrendelhetik a szmogriadó riasztási fokozatát.

A várpalotai önkormányzat csütörtökön a honlapján tette közzé, hogy a szálló por átlagkoncentrációja átlépte a riasztási küszöbértéket. Az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy mérsékelje a sok légszennyező anyagot kibocsátó dízelüzemű, illetve a kétütemű járművek használatát, és lehetőség szerint - a saját gépjármű helyett - a közösségi közlekedést használja. Továbbá Várpalota egész területén a szén, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatának mérséklését kérik.

Nagy Attila közlése szerint a Közép-dunántúli zöldhatóság levegőtisztaság-védelmi laboratóriuma két új mobil mérőműszert helyezett el Várpalotán a Tési-domb és az Alsóváros városrészben, amelyekkel részletesebb képet kapnak a szálló por térbeli eloszlásáról és kialakulásának okairól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.