Róna Péter lesz az LMP miniszterelnök-jelöltje?

Korábban ökopárti főpolgármester-jelöltként is felmerült a neve, most a 2014-es kormányfő-jelöltsége mellett kampányoló facebook-oldalhoz csatlakozott több LMP-s politikus is. Róna Péter örül a kezdeményezésnek, de köszöni: nem akar miniszterelnök lenni.

„Mert nem értek a helyi politikához, nincsenek lokális ismereteim” - ezzel indokolta korábban Róna Péter ismert közgazdász az fn.hu-nak adott interjújában, hogy nem vállalta el az LMP felkérését arra: legyen a párt budapesti főpolgármester-jelöltje. Róna ugyanakkor ettől függetlenül érdemben köthető az LMP-hez, rendezvényeiken, klubösszejöveteleiken rendre részt vesz és tart előadásokat.

Róna Péter, nem
Róna Péter

„Az LMP soraiban számos tehetséges, alkalmas politikust találni (…) A szocialistáknak elemi érdekük nyitni az LMP és a zöld értékek felé (…) Az LMP és a hozzá hasonló erők oldják majd meg azokat a problémákat, amelyekkel Orbán generációja már képtelen megküzdeni. Egykor a Fidesznek is volt esélye erre a történelmi szerepre, de beleragadt a nemzeti érzelmeket a vegytiszta gazdasági liberalizmussal ötvöző politikába” - fogalmazott a már említett interjúban a közgazdász.

Az ismert szakember és az LMP kapcsolata a jövőben akár komolyabbra is fordulhat, ez olvasható ki abból, hogy a Facebook közösségi oldalon az ökopárt országgyűlési képviselőcsoportjából többen csatlakoztak a „Róna Péter, a következő miniszterelnök” elnevezésű oldalhoz. A webprofil támogatói között találjuk például Szabó Tímeát és Vágó Gábort, illetve az LMP gazdaságpolitikai szakpolitikusát, Scheiring Gábort.

A facebook-oldal készítői azt írják: céljuk „egy olyan politikai összefogás megalapozása és megerősítése, mely lehetőséget nyújt Róna Péter közgazdász-jogász professzor miniszterelnökké választásához”. Mint írják: „meggyőződésünk, hogy az általa képviselt nemzetgazdasági stratégia egy jól átgondolt út a biztos nyomor elkerüléséhez, az ország felemeléséhez. Róna Péter nem 'tűzoltó' és nem 'rögtönző', hanem egy jól átgondolt stratégia kidolgozója. Víziója és konkrét programja van, mely az országból mezőgazdasági-élelmiszeripari középhatalmat építhet - ha szakértelme kamatoztatásához politikai lehetőséget nyújtunk” - olvasható a Facebook oldalon.

Vágó Gábor LMP-s képviselő, a párt választmányának szóvivője lapunk megkeresésére elmondta: személy szerint azért csatlakozott az oldalhoz, mert támogatja és nyomon követi Róna Péter munkásságát. „Sok mindenben egyetértek és egyetértünk a professzorral, nem véletlen, hogy az LMP őt delegálta az MNB felügyelőbizottságába. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a közgazdász lenne a párt következő miniszterelnök-jelöltje, ezt a párton belüli gyakorlatnak megfelelő demokratikus keretek között döntjük majd el, ha időszerű lesz. Én akkor is csatlakoztam volna az oldalhoz, ha csak Róna Péter médiamegjelenéseit szedné össze és címében nem szerepelne a kormányfői szerep” - érvelt Vágó Gábor.

Lapunk megkereste Róna Pétert is, akit épp külföldön értünk utol. A Facebook-oldalról nem tudott, a kezdeményezés meglepte, de egyben megtisztelőnek is nevezte. Kérdésünkre úgy fogalmazott: „Jól esik, ha így gondolkodnak, de köszönöm: tanár ember vagyok, ez a kérdés nem aktuális. Nem kívánok miniszterelnök lenni” - tette hozzá a közgazdász.

Róna Péter 1942. május 4-én született Miskolcon, 1956-ban távozott külföldre. A középiskoláit Washingtonban végezte; 1964-ben cum laude eredménnyel végzett a University of Pennsylvania Gazdaságtörténeti szakán. 1966-ban Oxfordban jogi diplomát szerzett, az évfolyam első helyén végzett. 1968-ban az Arnold & Porter nevű washingtoni jogi cégnél dolgozott mint jogász, majd az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium Közvetlen Külföldi Befektetések Osztályának lett jogi tanácsosa.Pénzügyi karrierjét 1970-ben a Schroder Banknál kezdte, mint az elnök, Lord Gordon Richardson személyes titkára. Amikor Lord Richardsont 1970-ben a Bank of England elnökévé választották, Róna Péter vele ment mint személyi titkár, majd 1971-ben visszatért a Schroderhez. 1986. januárjában kinevezték a J. Henry Schroder Bank & Trust Company vezérigazgatójává. A bank nevét 1987. január 1-jén IBJ Schroder Bank & Trust Company-ra változtatták, miután a japán Industrial Bank of Japan lett a többségi tulajdonos. 1990. júliusában tisztségéről lemondott azért, hogy az Első Magyar Alap (The First Hungarian Fund Limited) vezetését Budapesten elvállalja. Az Első Magyar Alap 2004-ben befejezte tevékenységét. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Tanszékének szenátora és ugyanott nemzetközi jogot tanít, továbbá a Pécsi Tudományegyetem Gazdasági Tanácsának alelnöke. Angolul, olaszul és franciául is kiválóan beszél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.