Orbán Viktor és fideszesek is tudtak az MNB-költésekről

Ellentétes az Alkotmánybíróság döntésével a kedden másodszorra elfogadott jegybanktörvény-módosítás is - nyilatkozta lapunknak Róna Péter.

A közgazdász szerint ugyanis az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az MNB a közszféra része, azaz forrásai kizárólag közügyeket szolgálhatnak. Így nem értelmezhető az, hogy ha a versenyszférába lépnek, bizonyos adatokat lehet titkosítani esetükben.

Róna Péter
Róna Péter
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Róna Péter állítja, hogy a 260 milliárdos forrással bíró MNB-alapítványok nem is létezhetnének a jegybank működését szabályozó törvény szerint. Arról, hogy Schiffer András szerint nem ötmilliós fizetést érdemelne Matolcsy György jegybankelnök, hanem rabszíjon kellene elvezetni, azt mondta: ő se nem ügyész, se nem politikus, így nem menne el olyan messzire, hogy kijelentse, korrupcióról van szó. Mivel azonban az alapítványok, illetve az alapítványok által létrehozott gazdasági társaságok mögött nincs semmilyen törvényi felhatalmazás, a helyzet „ex lex”, azaz törvénytelen, így törvénytelenül felhasznált közpénzekről van szó.

Munkatársunk kérdésére, miszerint a botrányos jegybanki közpénzkiáramlás miatt felvethető-e Orbán Viktor miniszterelnök, illetve fideszes kormánytagok személyes politikai felelőssége, Róna Péter igennel válaszolt, hozzátéve: „a felelősségük komoly, mivel tudtak róla, hogy a jegybank mire költi a közpénzeket”.

További kérdésünkre, hogy ezt mire alapozza, elmondta: 2014-ben - amikor az MNB felügyelő-bizottságának a tagja volt  - folytatott egy beszélgetést egy nagyon magas rangú fideszes politikussal, aki Orbán Viktorral napi kapcsolatban van - és kifejezetten felhívta a figyelmét az MNB költéseire, és a felügyelő-bizottság által készített jelentésre. Akkor számára úgy tűnt, hogy fideszes beszélgetőpartnere tudott mindezekről. Az általa említett zárójelentés aggályosnak ítélte az MNB- költéseket, és azt a felügyelő-bizottság egybehangzóan megszavazta, annak ellenére is, hogy fideszes többségű volt a grémium. A jelentést akkor elküldték az Országgyűlésnek, a házelnöknek, a parlamenti bizottságoknak és azok elnökeinek, és a frakcióknak  is - emlékeztetett Róna Péter, aki maga egy televíziós műsorban is ismertette a kifejezetten aggályos részleteket, ami miatt az MNB büntető feljelentést helyezett akkor kilátásba.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.