Romatámadások: az egyéni bosszúhadjárat a legvalószínűbb

Polgári nemzetbiztonsági forrásaink csaknem teljesen kizárják a romák elleni támadások hátterében a külföldi szálat. Arra sem derült eddig fény, hogy az elkövetőknek a politikai zavarkeltés lett volna a céljuk. Forrásaink szerint lehetséges, hogy "mindössze néhány ember egyéni bosszúhadjáratával állunk szemben".

Az eddigi adatok szerint semmi nem utal arra, hogy az utóbbi hónapokban romák ellen elkövetett fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadások mögött külföldi szervezeteket kellene keresni - jelentették ki forrásaink. Olyan törekvésnek sincs jele, hogy a súlyos bűncselekmények elkövetőinek a politikai zavarkeltés lenne a szándékuk.


A felderítésben a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok egyébként közreműködnek, de csupán azt szeretnék minden kétséget kizáró módon megállapítani, hogy nem valamilyen ideológiai-faji alapon szerveződő társaság bukkant-e fel. Ám ha volna ilyen, bizonyára kiderül, hiszen az efféle brutális cselekményeknél - mint hasonló esetekben a világ minden táján - a közfigyelmet akarták volna magukra irányítani.

Egyelőre úgy tűnik, hogy ez a szál csaknem bizonyosan kizárható.

Egy-két támadás elkövetője valószínűleg azonos lehet, de az összes bűncselekmény mögött nem feltétlenül ugyanaz az elkövetői kör áll. Egyébként a nyomozást jól ismerő források szerint könnyen lehet, hogy mindössze néhány - esetleg egymással kapcsolatban sem álló - ember egyéni bosszúhadjáratával állunk szemben. A motivációról viszont legfeljebb feltételezések vannak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.