Romák elleni támadások: kínos rendőrségi eredménytelenség

Az egy árva pátkai eset kivételével nem találta meg a rendőrség azoknak a támadásoknak az elkövetőit, amelyeknek kárvallottjai és áldozatai romák voltak.

Kínos eredménytelenséget mutat a rendőrség, amikor romákkal kapcsolatos támadások ügyében kell nyomozni. Legalábbis erre lehet következtetni, ha számba vesszük a tavalyi év ilyen jellegű bűneseteit.

A jelek szerint olajozottan működik a nyomozás akkor, ha egy-egy ismert helybéli lakos kocsmai szóváltást követően bicskát ránt, s leszúrja a másikat. A Molotov-koktélos, lőfegyveres és más erőszakos támadások ügyében látványosan eredménytelen maradt a rendőrség.

Tavaly a romák sérelmére elkövetett fegyveres támadások közül egy - azaz egy - esetben sikerült csak megtalálni a gyanús személyeket (Pátka, polgárőrök). Elkövetőig azonban itt sem sikerült eljutni.

Nem minősítenénk mindezt, épp csak megjegyezzük: ez azért kevés.

És közöljük azokat az eseteket, amelyekről a Népszabadságban írtunk.

Január 22-én a Baranya megyei Szigetváron két roma származású nőt bántalmazott a város főterén öt barcsi fiatalember.

Március 1-jén a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaroffon felgyújtották a kunmadarasi cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjének házát, melynek falára gyalázkodó feliratokat is festettek.

Március 15-én a Veszprém megyei Tapolcán két 17 éves fiú egy szórakozóhely közelében minden előzetes szóváltás nélkül összevert és rugdalt egy roma férfit az utcán. A 32 éves áldozat életveszélyes állapotban, kómában került az ajkai kórházba.

Június 3-án ía Fejér megyei Pátkán Molotov-koktélt dobtak három, romák által lakott házra. Senki nem sérült meg, de egy szobában, ahol gyerekek aludtak, tűz keletkezett. A gyújtogatás gyanúja miatt három helybeli polgárőrt helyeztek előzetes letartóztatásba több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanújával.

Június 15-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén kocsmai szóváltást követően egy 40 éves helyi lakos késsel megölt egy 14 éves roma fiút, 16 éves társát pedig súlyosan megsebesítette.

Július 21-én a Pest megyei Galgagyörkön kevéssel éjfél után rálőttek három romák lakta családi házra. Több lövedék az ablakokon keresztül az épület belsejében a falba fúródott, de személyi sérülés nem történt.

Augusztus 8-án a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricsén Molotov-koktélokat dobtak két, romák által lakott házra és lábon lőttek egy középkorú nőt, amikor kilépett az utcára.

Augusztus 19-én Székesfehérváron késő este garázda fiatalok kövekkel dobálták meg egy többségében romák lakta lakóház ablakait, s életveszélyesen megsebesítettek egy 12 éves roma kislányt.

Szeptember 5-én a hajdúsági Nyíradony-Tamásipusztán lövéseket adtak le arra a házra, amelyben romák aludtak. Személyi sérülés nem történt.

November 3-án Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak és rálőttek két, egymással szemben lévő nagycsécsi családi házra; a támadásban egy 43 éves roma férfi és egy 40 éves roma nő életét vesztette.

November 18-án Pécsett ismeretlenek kézigránátot dobtak be egy roma család házának ablakán. A szülők meghaltak, három kisgyerekük közül kettőt a mentők sokkos állapotban szállították kórházba.

December 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolca romatelepén egy 19 éves fiatalember fát vágott az udvaron, amikor kétszer rálőttek. A férfi életveszélyesen megsérült, élettársát csak súrolta a lövedék.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.