Romák perelnek romákat

Feljelentésekre készül az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) két lungo dromos képviselője. Vajda László és Lakatos Oszkár. Pénteki budapesti sajtótájékoztatójukon azt mondták, hogy több szabálytalanságot is tapasztaltak a testületnél. 

Lakatos Oszkár közölte: a RomNet portál szerdai cikke szerint a Balogh János (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma - MCF) ORÖ-elnökhöz „hű képviselők” 450 ezer forintos szerződést kapnak irodafenntartás címén, februártól pedig 200 ezer forint megbízási díjat, mentori szerződés alapján.

Hozzátette: mivel február 15-éig Hegedüs István (Lungo Drom) és Buri Edina vezette az önkormányzatot, a szerződések visszamenőleges hatályúak, vagyis törvénytelenek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a közgyűlés február 26-án tartott albertirsai ülése sem hagyta jóvá a megbízási szerződések kötését, ahogy a tiszteletdíjakat és megyei irodák létrehozását sem.

Lakatos Oszkár szerint a szerződések nem voltak egységesek, van olyan képviselő is, akinek az egy napra jutó nettó megbízási szerződése 26 ezer 807 forint volt.

Hangsúlyozta: az általuk megbecsült jogosulatlan kifizetések összege február-márciusra eléri az 50 millió forintos határt, ami a különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúját veti fel.

Arra is kitért, hogy szerinte az ORÖ intézményeinek állami normatív támogatását nem arra a célra használják fel, amelyre a magyar állam ezt biztosítja. Hozzátette: ez is szabálytalan, 110 millió forintos nagyságrendű összegről van szó, ami visszafizetési kötelezettséget ró az ORÖ-re. Szerinte mivel a módszertani intézményhálózatnak nincs a közgyűlés által kinevezett igazgatója, a jelenlegi ORÖ-vezetőség úgy gondolhatja, hogy az intézményi támogatásokat meghatalmazás és döntés nélkül önkényesen felhasználhatja. Hozzáfűzte: az ORÖ hivatalával kötöttek megállapodást, ami összeférhetetlen a képviselői megbízásokkal.

Lakatos Oszkár arra hívta fel az érintett képviselők figyelmét, hogy „ők nem rendelkeznek mentelmi joggal, sem parlamenti mandátummal, ezért az általuk aláírt és kifizetett megbízási díjak, irodafenntartásra felvett pénzek és a tiszteletdíjak hathavi előlege törvénytelenséget, csalást és jogosulatlan pénzfelvételt takar”. Azt is állította, hogy „a képviselők és azok családtagjai által felvett pénzek nem köthetők munkavégzéshez”.

Vajda László arról beszélt, a napokban megjelent a romnet.hu oldalon egy hangfelvétel, amely szerinte bizonyítja azt, amit az alternatív bizottság is több alkalommal elmondott, hogy „Farkas Flórián és kis csapata hogy működteti az Országos Roma Önkormányzatot”.

Beszámolt arról, hogy több alkalommal kezdeményezte a közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, legutóbb péntekre, de az elnök egy kivétellel – az ülés akkor nem volt határozatképes – nem tett eleget kérésének. Emiatt a fővárosi kormányhivatalnál, valamint az adatvédelmi biztosnál is észrevételeket tett.

Szerinte Farkas Flórián miniszteri biztos és „strómanja”, Balogh János ORÖ-elnök nem azzal foglalkoznak, hogy miként lehetne visszafizetni az 1,6 milliárd forintot, amely szabálytalan felhasználás miatt terheli az önkormányzatot, „hanem arra törekszenek, hogy az ORÖ negyedévi állami normatíváját megkapják, fel tudják használni”.

A RomNet szerda délben adott hírt arról, hogy a csődhelyzet előtt álló ORÖ a Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózatán keresztül havi 450 ezer forintot juttat el irodafenntartás, havi 200 ezer forint megbízási díjat pedig mentori fizetés címén azokhoz a képviselőkhöz és családtagjaikhoz, illetve segítőikhez, akik támogatják Farkas Flóriánt. A portál szerint a korábban már jól bevált – de az adóhatóság szerint bűncselekménygyanús – rendszerben a képviselők és családtagjaik tevékenykednek, többségében a képviselők saját lakásán működő „irodában”.

A portál a birtokába került hangfelvételekre és dokumentumokra hivatkozva azt írta: az ORÖ működési támogatásából finanszírozzák a képviselők fizetését. A szerződéseket titokban, a Lungo Drom budapesti Bezerédj utca 17. alatti székházában működő "Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány" (OTKA) irodáiban kötötték, és Bence Gáborné, az ORÖ korábbi gazdasági vezetője külön figyelmeztette a képviselőket, hogy a dokumentumokat kezeljék bizalmasan, ne vigyék be az ORÖ-be, se a közgyűlésre ne vigyék magukkal. A RomNet szerint Bence Gáborné azt mondta: "Tudjátok nagyon jól, hogy a képviselők az önkormányzatból nem is finanszírozhatók, mert ezt a törvény nem engedi, egyedül az Intézményháló, ami titeket tud foglalkoztatni".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.