Romagyilkosságok: vérbosszú Olaszliszka miatt?

Helybeliek és rokonok szerint Kóka Jenőnek az olaszliszkai lincselés miatti "vérbosszú" miatt kellett meghalnia, ugyanis az áldozat az Olaszliszkán agyonvert tiszavasvári tanár apjának közvetlen munkatársa volt, ezért szemelhették ki célpontul.

Családtagok az MTI-nek arról is beszéltek, szerintük nincs mindenki a vádlottak padján, aki közreműködhetett a gyilkosságban. A tiszalökiek körében köztiszteletben álló 54 éves roma férfi, Kóka Jenő 2009. április 22-én este fél 10 körül éjjeli műszakba indult volna a tiszavasvári gyógyszergyárba, ahol két évtizeden át gépkezelőként dolgozott, amikor házából kilépve egyetlen lövéssel kioltották életét.

Főnöke az Olaszliszkán meglincselt Szögi Lajos apja volt, s mint azt a Szabolcs megyei kisvárosban élő rokonok elmondták, úgy vélik, egy helybeli "tippadó" ezzel kelthette fel a férfi iránti figyelmet. Az ügy további érdekessége, hogy a Pest Megyei Bírságon zajló büntetőperben Kóka Jenő sértetti képviseletét Szögi Lajos apjának személyes kérésre Helmeczy László látja el, aki az olaszliszkai ügyben rekordösszegű kártérítést harcolt ki az elhunyt családjának.

A romák elleni, hat halálos áldozattal járó, összesen kilenc helyszínen történő támadássorozat elkövetésével négy debreceni, neonáci eszméket valló férfit gyanúsítanak. A vádirat szerint saját kezükbe akarták venni a romákkal szembeni igazságszolgáltatást, és tervüket nagyban befolyásolta a 2006. október 15-én Olaszliszkán történt bűncselekmény, ahol a helybeli cigányok saját gyermekei szeme láttára agyonverték egy tanárt, mert azt hitték, autójával elsodort egy kislányt.

Kóka Jenő családtagjai - akárcsak a tatárszentgyörgyi áldozat apja - biztos abban, hogy "külső segítséget" kaptak a most bíróság előtt álló férfiak, ezért még ma is félnek. Emlékeztettek: a gyilkosság után 50 milliós nyomravezetői díjat tűztek ki, mégsem adták fel az elkövetőket. Több szakértői vélemény, valamint a negyedrendű vádlott vallomása is azt erősítette: négynél több embernek lehetett tudomása a bűncselekményekről, így támogatók, megrendelők vagy akár további tettestársak is lehetnek még szabadlábon.

A támadás előkészületeit az április elején és közepén készült fotók is mutatják: az egyiken a halálos lövés leadásával vádolt Kiss Árpád Kóka Jenő háza közelében látható autóvezetés közben.

Az özvegy, aki a gyilkosság után Tiszaeszlárra költözött lánya családjához, az MTI tudósítójának felidézte: a gyilkosságot megelőző hetekben munkából hazatérő férjét magukat rendőrnek kiadó, csuklyát viselő, fekete ruhás férfiak lakása közelében igazoltatták. Ez nagyon gyanús volt számukra, felötlött bennük a romák elleni támadássorozat, a hozzájuk közeli piricsei és a nyíradonyi lövöldözés és a másfél hónappal korábbi tatárszentgyörgyi gyilkosság. Azzal nyugtatták magukat, nekik nincsenek ellenségeik, sem tartozásuk, nem ártottak senkinek. A vád szerint Kóka Jenő éppen rendezett életvitele miatt lett kiszemelt célpont, megölésével a cigányságot akarták ellencsapásra kényszeríteni.

A tiszalöki gyilkosság a támadássorozatban több szempontból is fordulópontnak számított: a szerződéses katonaként Koszovót is megjárt, a katonai titkosszolgálattal is szoros kapcsolatban álló Csontos István ebben a támadásban vett részt először: ő fuvarozta a Kiss testvéreket település közelébe. Őt aznap éjjel igazoltatták is a rendőrök, és bár több gyanús dolog volt autójában, elengedték. A férfi a gyilkosság után társaiért ment, de menekülés közben egy földúton elakadtak, ezért felhívták munkaadójukat, Kiss Árpád korábbi szeretőjét, F.-né Ny. Évát, segítsen kimenteni őket. Az asszony - aki tanú a büntetőügyben - értük ment, saját autóján elvitte a Kiss testvéreket Debrecenbe a fegyverekkel együtt, majd visszavitte őket az elakadt járműhöz, és egy traktorossal kiszabadíttatta az elakadt autót. A rendőrség ugyan hónapokkal később, de ezzel a telefonhívással jutott el az elkövetőkhöz, mert ezt a készüléket használták Galgagyörkön, majd négy hónappal később Kislétán.

Az MTI rendőrségi és ügyvédi forrásból megtudta, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az egyik gyanúsítottól lefoglaltak egy olyan, több tízmillió forintot érő mesterlövészpuskát, amelyből csak 2-3 darab lehet az országban, de ez a fegyver nem szerepel a vádiratban. Az ügyészég szerint a támadásokhoz használt fegyvereket, köztük a tiszalöki gyilkosságban bevetett golyós puskát egy besenyszögi vadásztól rabolták el.

(Forrás: mti.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.