Romagyilkosságok: továbbra is beismerésben az elsőrendű vádlott

A romák elleni bűncselekmény-sorozat elsőrendű vádlottja fenntartja korábbi vallomását, melyben beismerte a galgagyörki támadást és aprólékos részletességgel megmutatta, hogyan támadta meg testvérével és munkatársával a település egyik utcájában romák házait.

Kiss Árpád fenntartotta vallomását kedden a Pest Megyei Bíróságon. A romák elleni bűncselekmény-sorozat elsőrendű vádlottja egy helyszíni kihallgatáson készült videofelvételen beismerte a galgagyörki támadást és aprólékos részletességgel megmutatta, hogyan támadta meg testvérével és munkatársával a település egyik utcájában romák házait.

Az elsőrendű vádlott a tárgyaláson bemutatott, 2010. március 2-án készült felvétel alapján elismerte, hogy 2008. július 21-én éjjel félelemkeltő szándékkal támadták meg az általuk kiszemelt házakat, és megnevezte társait: testvérét és munkatársát, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, a büntetőügy másod- és harmadrendű vádlottját.

A felvételen a vádlott a kezében fegyverrel megmutatta, honnan és milyen testhelyzetből lőtt rá egy kiszemelt házra, hogy így fedezze a menekülésüket, miután bűntársai a lövöldözést befejezték.

A galgagyörki sértettek korábban tanúvallomásukban azt mondták, ha segélykérésük után a rendőrség időben érkezik, elfoghatták volna a támadókat; az egyik tanú két menekülő alakot látott.

Kiss Árpád és Kiss István azt mondta: Petőnek a támadást megelőzően a félórányi terepfelmérés ideje alatt az volt a feladata, hogy fegyverrel őrizze az autójukat, hogy azt senki ne tudja megközelíteni, és ha baj van, telefonon értesítse őket. Miután Kiss Istvánnal sörétes fegyverükből leadták a lövéseket, együtt menekültek el.

Ezzel szemben a harmadrendű vádlott, Pető Zsolt a bíróság előtt azt állította: a bűncselekményben nem vett részt.

A büntetőper szerdán a 2008. augusztus 8-i piricsei támadás sértettjeinek tanúkénti meghallgatásával folytatódik, így a tanúk padján idézi fel az akkori fegyveres és Molotov-koktélos akció körülményeit az az idős asszony, aki a bűncselekmény során életveszélyesen megsérült.

A Kiss testvérpár a piricsei támadást - akárcsak a galgagyörki és a 2008. szeptember 29-i tarnabodi akciót - szintén beismerte és társukként nevezték meg Pető Zsoltot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.